Για όλου του κόσμου τα παιδιά

Η λέξη UNICEF προέρχεται από τους αρχικούς χαρακτήρες των αγγλικών λέξεων: United Nations Children’s Fund ( Ταμείο Παιδιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών).

Ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946 από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ για να βοηθήσει τα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η οργάνωση είχε ως στόχο την παροχή μακροπρόθεσμης ανθρωπιστικής βοήθειας σε παιδιά και

μητέρες που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και η στήριξη αναπτυξιακών προγραμμάτων. Το 1953 η UNICEF έγινε μόνιμο μέλος του συστήματος του Ο.Η.Ε. με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Τα κύρια έσοδα της UNICEF προέρχονται από κυβερνήσεις κρατών, καθώς και δωρεές ιδιωτών και ανέρχονταν για το 2006 στα 2.781.000.000 δολάρια Η.Π.Α. Πηγή χρημάτων αποτελεί επίσης η πώληση προϊόντων (τετράδια, παιχνίδια, κάρτες,είδη γραφείου κτλ). Τα κονδύλια που συγκεντρώνονται διατίθενται στη χρηματοδότηση προγραμμάτων ανάπτυξης ή επείγουσας ανάγκης σε σχεδόν 160 χώρες του κόσμου.

Η δομή

Η UNICEF διαθέτει γραφεία σε πάνω από 200 χώρες, τα οποία υπάγονται οργανικά σε 7 γεωγραφικούς τομείς. Η διοίκηση ασκείται από την έδρα στην Νέα Υόρκη.

Σε αντίθεση με μη κυβερνητικές οργανώσεις ανάλογου ανθρωπιστικού χαρακτήρα, η UNICEF είναι διακυβερνητικός οργανισμός και έτσι υπολογίσιμος για τις κυβερνήσεις των κρατών. Αυτό το χαρακτηριστικό προσφέρει επιπλέον δυνατότητες και ευελιξία για δραστηριοποίηση σε κάθε χώρα, αλλά μπορεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις να αποτελέσει και εμπόδιο σε χώρες με ολοκληρωτικό καθεστώς.

Το έργο της στην Ελλάδα

Η UNICEF βοήθησε σημαντικά την Ελλάδα από το 1947 έως το 1969. Εφάρμοσε προγράμματα παστερίωσης του γάλακτος, ελέγχου της φυματίωσης και της σύφιλης, συνολικού ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF ιδρύθηκε το 1977 με σκοπό την πληροφόρηση των Ελλήνων για την κατάσταση των παιδιών και των μητέρων τους σε προβληματικές περιοχές του πλανήτη και την ευαισθητοποίηση των νεώτερων γενεών.

Keywords
Τυχαία Θέματα