Για τα μάτια του (Θεο)Χάρη

Ένα από τα σημαντικά αγκάθια των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας αφορά στον… Χάρη Θεοχάρη. Ο mediaκος Γραμματέας Εσόδων αποτελεί μήλον της έριδος μεταξύ των δύο πλευρών. Όχι ο ίδιος για την ακρίβεια, αλλά το εύρος αρμοδιοτήτων και ο βαθμός ελευθερίας που θα απολαμβάνει.

Με απλά λόγια, και επικαλούμενη το μνημόνιο, η τρόικα θέλει πλήρη ελευθερία για τον Θεοχάρη, κάτι που

ενδεχομένως εξηγεί και τον αριθμό των μνηστήρων που έριζαν για τη θέση. Οι κ. Μορς, Μαζούχ και Τόμσεν επιθυμούν ο Γραμματέας Εσόδων να απελευθερωθεί πλήρως από το υπουργείο Οικονομικών, εννοείται θα είναι υπόλογος στον Υπουργό αλλά μέχρι εκεί, και να έχει πλήρη άνεση κινήσεων ως προς τη στελέχωση και διάρθρωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Με άλλα λόγια, οι πιστωτές θεωρούν παρωχημένο, διαβρωμένο και εν τέλει αναποτελεσματικό το μηχανισμό είσπραξης φορολογικών εσόδων και επιθυμούν αυτός να στηθεί από την αρχή. Ζητούν λοιπόν ο Χ. Θεοχάρης, και όχι για παράδειγμα ο Γ. Στουρνάρας ή, εν προκειμένω, ο Γ. Μαυραγάνης, να έχει στην πλήρη δικαιοδοσία του τόσο τη Γεν. Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων όσο και το ΣΔΟΕ και, παράλληλα, να μπορεί να παρεμβαίνει στις εφορίες.

Κάτι τέτοιο, όπως είναι προφανές, προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς ο κ. Μαυραγάνης, απ’ ευθείας συνομιλητής του κ. Σαμαρά, είναι αρνητικός ενώ έντονα επιφυλακτικό είναι και το Μέγαρο Μαξίμου που βλέπει ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί ένας εντελώς ανεξάρτητος πόλος άσκησης πολιτικής εξουσίας που όχι μόνον «απειλεί» την κυβέρνηση αλλά, όπως σημειώνουν αρκετοί, υπερβαίνει και τη δημοκρατική εντολή μέσω εκλογών.

Η συζήτηση περί Θεοχάρη επαναφέρει, στους γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του Μαξίμου, τη διελκυστίνδα που υπήρξε προ μηνών σχετικά με έναν άλλο, μόνιμο επίσης, Γραμματέα. Πρόκειται για το Δημ. Βαρτζόπουλο, ο οποίος τοποθετήθηκε Γραμματέας Συντονισμού. Κατόπιν πίεσης, τότε, του Χορστ Ράιχενμπαχ, οι πιστωτές ζήτησαν υπερεξουσίες για το Γραμματέα, προκειμένου αυτός να μπορεί να «τρέχει» ανεμπόδιστα τα πολυετή πλάνα, δημοσιονομικά και άλλα, των υπουργείων. Ο γερμανομαθής κ. Βαρτζόπουλος, ο οποίος λειτουργούσε ως «σύνδεσμος» της ελληνικής πλευράς με την Task Force, βρέθηκε – τότε – μπροστά σε ένα νομοσχέδιο το οποίο του παραχωρούσε τη δυνατότητα ακόμη και να… συγκαλεί σε συσκέψεις τους υπουργούς της κυβέρνησης, υπερβαίνοντας τον ίδιο τον Πρωθυπουργό! Εν τέλει, το σχέδιο Ράιχενμπαχ «κόπηκε» καθώς, όπως πληροφορείται το matrix24.gr, στον Πρωθυπουργό προσέτρεξε ο Γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος, ισχυριζόμενος ότι οι προβλεπόμενες αρμοδιότητες συνιστούν, de facto, αλλοίωση του πολιτεύματος.

Τότε, οι υπερεξουσίες Βαρτζόπουλου (ή όποιου άλλου στη θέση του) «κόπηκαν». Μένει να φανεί τί θα συμβεί και με το Χάρη…

Keywords
Τυχαία Θέματα