Γιατί η Ρωσία δεν βοήθησε την Κύπρο

11:38 1/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Όπως εξηγεί, το δίλημμα της Μόσχας ήταν ανάμεσα στο να χάσει ένα φορολογικό παράδεισο και στο να ρίξει χρήματα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η Ρωσία πίστευε ότι η απόφαση των Βρυξελλών να αλλάξει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα ήταν ειλημμένη εδώ και χρόνια. Παράλληλα, ο Ζούκοφ σημειώνει ότι εν είναι σαφές κατά πόσον υπήρξε ποτέ μια αξιόπιστη πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Λευκωσίας με τη Μόσχα. Επιπροσθέτως,

η Ρωσία δεν πίστευε ότι μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής θα μπορούσε να αλλάξει τη μοίρα της Κύπρου. Τέλος, εκτιμήθηκε ότι οι απώλειες της Ρωσίας από την κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού τομέα δεν θα ήταν καταστροφικές.

Ωστόσο, ο καθηγητής του Χάρβαρντ καταλήγει στο άρθρο του σημειώνοντας ότι η έξοδος της Ρωσίας από την Κύπρο ενδέχεται να αποδειχθεί βραχύβια. Όσο η Κύπρος αντιμετωπίζει δύσκολες ημέρες, η ανάγκη για εξωτερική πολιτική στήριξη και τεχνικές συμβουλές θα την αναγκάσει να οικοδομήσει εκ νέου τη σχέση της με τον πρώην προστάτη της, τονίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα