ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ Ο ΠΑΟΚ ή ΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟ «ΤΟΥΜΠΑ, ΚΟΥΒΑ, ΒΙΕΤΝΑΜ» ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ «ΖΟΥΓΚΛΑ Η ΤΟΥΜΠΑ ΤΟΥ ΙΒΑΝ»

Δεν είδα τον επαναληπτικό αγώνα ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού για το κύπελλο ποδοσφαίρου.

Αν όμως όλα αυτά που λένε στα ραδιόφωνα, γράφουν στα σάιτ και μεταδίδουν οι τηλεοράσεις είναι αληθή τότε ένας και μόνον δρόμος υπάρχει: Ο Παναθηναϊκός, που επίσης προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης, να ανακηρυχθεί σήμερα κιόλας κυπελλούχος. Χωρίς αγώνα.

Στον

ΠΑΟΚ δεν πρέπει να επιτραπεί να παίξει στον τελικό. Όπως επίσης δεν πρέπει να του επιτραπεί να συμμετάσχει και στα πλέι οφ του πρωταθλήματος. Η τιμωρία που πιθανολογείται ότι θα του επιβληθεί θα πρέπει ν' αρχίσει να μετράει από σήμερα. Τα αρμόδια, για τις ποινές, δικαιοδοτικά όργανα όφειλαν να συνεδριάσουν από χθες βράδυ. Δεν το έπραξαν. Κακώς. Πρέπει να το κάνουν σήμερα. Λίαν πρωί, ίσως και πριν ανατείλει ο ήλιος. Μόνον έτσι θα δείξουν ότι ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο και δεν υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να αφαιρεθεί και από τους παράγοντες του ΠΑΟΚ η φίλαθλη ιδιότητα. Δια παντός. Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για τα αίσχη. Και πρώτος απ' όλους ο (εξ ομογενείας) Ρώσος ιδιοκτήτης της ομάδας Ιβάν Σαβίδης, ο οποίος δίνει την εντύπωση ότι επιθυμεί να συμπεριφέρεται σαν ολιγάρχης. Κάποτε, στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, έμπαινες στο γήπεδο του ΠΑΟΚ και ανατρίχιαζες από τον αρχικά υπόκωφο και συνεχώς αυξανόμενο ήχο των τυμπάνων και το σύνθημα «Τούμπα, Κούβα, Βιετνάμ». Εχθές, η μόνη περιγραφή που μπορεί να αποδώσει σωστά την ατμόσφαιρα στο γήπεδο είναι «ζούγκλα η Τούμπα του Ιβάν».

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να διαγραφεί από τις λίστες των διαιτητών ο Μάνταλος, ο οποίος (με την σύμφωνη γνώμη ποιών άραγε;) επέτρεψε να ξεκινήσει, να διεξαχθεί και να ολοκληρωθεί, υπό αυτές τις συνθήκες, ο αγώνας. Και φυσικά θα πρέπει να αποκλειστούν από την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου και το Μουντιάλ της Βραζιλίας οι ποδοσφαιριστές που παρεκτράπησαν είτε αυτοί ανήκουν στον ΠΑΟΚ είτε στον Ολυμπιακό.

Αν τα χθεσινά έκτροπα αφεθούν να περάσουν έτσι ή πέσουν στα μαλακά τότε είναι σαν να αποδεχόμαστε τους νόμους της ζούγκλας και τις πρακτικές της μαφίας. Και βέβαια δεν θα αργήσει η ώρα που θα θρηνήσουμε και θύματα.

Και μην μου πει κάποιος ότι τα γράφω αυτά επειδή είμαι «γαύρος». Ναι είμαι. Όμως τα ίδια θα έγραφα αν αυτά που έγιναν χθες στην Τούμπα είχαν γίνει και στο Καραϊσκάκη. Θα ήμουν το ίδιο αυστηρός, ίσως και περισσότερο με τους ιθύνοντες του Ολυμπιακού. Απόδειξη ότι δεν έχουν γίνει είναι δύο πρόσφατα ματς - ντέρμπι. Ένα με τον ΠΑΟΚ (ο πρώτος ημιτελικός για το Κύπελλο) που το κερδίσαμε με το επισφαλές 2-1 και ένα με τον Παναθηναϊκό (για το πρωτάθλημα) που μας διέσυρε κερδίζοντάς μας με 3-0. Και στα δύο ματς έκτροπα δεν υπήρξαν. Ούτε στον αγωνιστικό χώρο ούτε από την εξέδρα.

Κάποιοι θα πουν ότι δεν είναι έτσι κάφροι όλοι οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ. Να το δεχθώ. Το ίδιο ισχύει για όλες τις ομάδες. Το θέμα είναι τι κάνουμε με τις φανατικές μειοψηφίες τους και όσους είτε τους υποκινούν είτε τους παρέχουν ασυλία. Θα τις τσακίσουμε; Εγώ λέω ναι, πρέπει να το κάνουμε. Θα τις εξαφανίσουμε από τα γήπεδα; Και πάλι λέω ναι. Δεν αρκεί όμως να το λέω εγώ και κάποιοι άλλοι -οι περισσότεροι νομίζω- φίλαθλοι του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ και των άλλων ομάδων. Πρέπει να το κάνουν πράξη η ΕΠΟ, η διαιτησία, η δικαιοσύνη (αθλητική και τακτική), η αστυνομία, οι διοικήσεις των συλλόγων, η ίδια η Πολιτεία.

Αν αυτοί δεν αποφασίσουν να καθαρίσουν με την κόπρο του Αυγεία, το ποδόσφαιρο θα είναι το εφαλτήριο απ' όπου η μαφία, η νύχτα, οι μπράβοι, ο υπόκοσμος θα κάνουν το άλμα για να καταλάβουν σε χρόνο μέλλοντα, ίσως όχι και το τόσο μακρινό, και τη δημόσια ζωή περιλαμβάνομένης και της πολιτικής εξουσίας. Ήδη ορισμένοι έχουν μπει στο προπονητήριο και εξασκούνται, προσώρας στα μικρά άλματα. Είναι άραγε τυχαίο ότι και οι Χρυσαυγίτες, πριν μπουν στα τάγματα εφόδου του Μιχαλολιάκου, προπονήθηκαν στις εξέδρες των φανατικών στα γήπεδα;

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά γι' αυτά που έκανε χθες. Και η ποινή του να αποτελεί δεδικασμένο για όλους. Χωρίς καμία εξαίρεση και δίχως επιείκεια...

Keywords
Τυχαία Θέματα