ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Επειδή δεν έχουν τίποτα να χάσουν

Ο κύβος ερρίφθη για τις επαναληπτικές κάλπες. Και είναι από τώρα σαφές ότι το διακύβευμα των εκλογών θα είναι ένα: ευρώ ή δραχμή. Ήδη, το συγκεκριμένο δίπολο, που αποτελεί μετεξέλιξη του διπόλου Μνημόνιο ή αντιμνημόνιο τίθεται από τους βασικούς παίκτες της πολιτικής ζωής. Ο μεν Αντώνης Σαμαράς

χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «αριστερά της δραχμής», και επιχειρεί να τον αναδείξει σε κύριο αντίπαλο πόλο, ώστε να περιθωριοποιήσει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών. Στην ίδια γραμμή κινείται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, ήδη από την αρχή της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, επιζητούσε συναίνεση των «φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων», ενώ το ίδιο ακριβώς ονοματικό σύνολο χρησιμοποιούσε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης. Όμως, και στην Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν ότι αυτό θα είναι το -δημοψηφισματικού χαρακτήρα- δίλημμα των επόμενων εκλογών, γι’ αυτό και ήδη ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να το υπερβεί, διαβεβαιώνοντας σε πολλές συνεντεύξεις του (αρκετές εκ των οποίων σε ξένα ΜΜΕ) ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν οδηγούν στη δραχμή.

Ευρώ, δραχμή και εκβιασμοί

Κατά πάσα πρόβλεψη, λοιπόν, με το άνοιγμα της αυλαίας της προεκλογικής περιόδου, τα βασικά πολιτικά κόμματα πλην ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν συνθήκες σκληρής πόλωσης, για να μετατρέψουν την επαναληπτική ψήφο των πολιτών σε «ψήφο εμπιστοσύνης» υπέρ του ευρώ και της συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Το δίλημμα θα τεθεί με σκληρό τρόπο πάνω στο τραπέζι. Ενδεχομένως στη Συγγρού, την Ιπποκράτους, αλλά και την Αγίου Κωνσταντίνου να ευελπιστούν και «στην καλοσύνη των ξένων», καθώς όλο και κάποιος Σόιμπλε, κάποια Λαγκάρντ ή κάποιος Ρεν θα βρεθεί να «προειδοποιήσει» τους Έλληνες ότι… αν δεν ψηφίσουν σωστά, θα δουν την πόρτα της Ευρωζώνης. Μπορεί, μάλιστα, το δίλημμα που θα τεθεί στους Έλληνες πολίτες, να είναι και -πρακτικά- σκληρό, καθώς πληθαίνουν οι φήμες που θέλουν τη δεύτερη προεκλογική περίοδο να χαρακτηρίζεται από κάποιου είδους «εσωτερική στάση πληρωμών», ώστε οι ψηφοφόροι να καταλάβουν και στις τσέπες τους τι σημαίνει διαιώνιση της ακυβερνησίας ή «αντιευρωπαϊκή ψήφος».

Με μία πρώτη ανάγνωση, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το να διεξαχθούν οι επαναληπτικές εκλογές πάνω σ’ αυτόν τον άξονα «συμφέρει» πολιτικά και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το Φώτη Κουβέλη. Οι Έλληνες πολίτες, στην συντριπτική πλειονότητά τους, άνω του 80%, απαντούν στις δημοσκοπήσεις ότι θέλουν η χώρα να παραμείνει στο ευρώ και να μη γυρίσει στη δραχμή.

Εκβιασμοί τέλος

Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Και στις εκλογές της 6ης Μαΐου ο Σαμαράς προειδοποιούσε ότι ακυβερνησία σημαίνει χάος και επέσειε τη δαμόκλειο σπάθη της δραχμής. Οι πολίτες, όμως, αγνόησαν επιδεικτικά τον αρχηγό της ΝΔ. Ο Βενιζέλος επίσης προειδοποιούσε ότι αν δεν ενισχυθούν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, θα κινδυνεύσουν μισθοί, συντάξεις, Υγεία, Παιδεία. Και δεν μπόρεσε να μαζέψει ούτε 2.000 πολίτες στην πλατεία Συντάγματος. Οι πολίτες έδειξαν, μ’ άλλα λόγια, ότι

Keywords
Τυχαία Θέματα