Γκ. Χαρδούβελης: Στο τέλος του 2014 η σταθεροποίηση

Στην εκδήλωση συζητήθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης επισήμανε ότι η ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία τα τελευταία έξι χρόνια δεν θα αρθεί από τον τράπεζες αλλά από την πραγματοποίηση επενδύσεων. Παράλληλα, εκτίμησε ότι στο τέλος του 2014 θα επιτευχθεί σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά θα ξεκινήσουμε από ένα χαμηλότερο επίπεδο όσον αφορά τους οικονομικούς δείκτες που συνδέονται με τη προσφορά

και τη ζήτηση.

Στόχος της ημερίδας ήταν να προσφέρει το βήμα για συζήτηση ανάμεσα σε Έλληνες και Γερμανούς ειδικούς των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

O πρόεδρος του ΙΟΒΕ Οδυσσέας Κυριακόπουλος επισήμανε ότι το 2013 ξεκίνησε με θετικά δεδομένα μεταξύ των οποίων η επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, η συνέχιση της επιστροφής καταθέσεων (έχουν εισρεύσει 11 δισ. ευρώ) καθώς και η δρομολόγηση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Καθηγητής Πλούταρχος Σακελλάρης ανέφερε ως βασικούς παράγοντες για την επιστροφή της οικονομικής ανάπτυξης την επανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών, τη βελτίωση της παραγωγικότητας, την αύξηση των επενδύσεων, και την ενεργή επανακατάρτιση των ανέργων. Ειδικά για την τόνωση των επενδύσεων, πρότεινε τη δημιουργία Ταμείου Επενδύσεων στην Ελλάδα που θα λειτουργεί σαν σύμπραξη όπου εγχώριοι πόροι θα μοχλεύουν διεθνείς πόρους (ιδιωτικούς και μη) και θα έχει ως σκοπό τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων. Ο κ. Σακελλάρης τόνισε τον αναπτυξιακό αντίκτυπο που θα έχει το πακέτο χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2013. Τα πιο σημαντικά σημεία αυτού του πακέτου αναμένεται να είναι η χρηματοδότηση των Αυτοκινητοδρόμων που υλοποιούνται ως παραχωρήσεις η χρηματοδότηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε συνεργασία με τις Ελληνικές Τράπεζες και η προώθηση του εξαγωγικού εμπορίου μέσα από πρόγραμμα αντεγγυήσεων των τραπεζικών εγγυητικών επιστολών. Επίσης, η χρηματοδότηση συγκεκριμένων ΣΔΙΤ.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Μιχάλης Μασουράκης, Ανώτερος Διευθυντής Οικονομικών Μελετών Alpha Bank, ανέφερε ότι o τουρισμός μπορεί κάλλιστα να αναδειχθεί σε κλάδο στρατηγικής σημασίας και να παίξει το ρόλο της ατμομηχανής που οδηγεί το τρένο της εθνικής οικονομίας προς τα εμπρός. Αναφερόμενος στην αποχώρηση του Κατάρ από τον διαγωνισμό του Ελληνικού, ο κ. Μασουράκης, είπε ότι θα πρέπει να μας προβληματίσει. «Απ΄ό,τι πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας, ο ξένος επενδυτής ζητούσε μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης, και αλλαγές στους όρους χρήσης ώστε να ενισχυθεί η απόδοση της επένδυσης (να μεταφερθούν στον χώρο μακροχρόνιοι εκμισθωτές των κτηρίων όπως π.χ. υπουργεία, να υπάρχει η δυνατότητα πώλησης μέχρι και του 100% της δομημένης επιφάνειας και όχι μόνο το 30% που θα κτισθεί με κατοικίες). Τέτοιου είδους, ενδεχομένως παράλογες, απαιτήσεις είναι ενδεικτικές της εντύπωσης που έχουν σχηματίσει οι επενδυτές για την Ελλάδα, που, σε τελευταία ανάλυση, να μην είναι και τόσο αδικαιολόγητη, ιδίως εάν αναλογισθούμε το έλλειμμα ασφάλειας νόμου που υπάρχει στην Ελλάδα, όταν τα φορολογικά και τα πολεοδομικά δεδομένα αλλάζουν χωρίς προειδοποίηση και κατά το δοκούν, και με τέτοια μεγάλη συχνότητα που επηρεάζουν αρνητικά την όποια επιχειρηματική εμπιστοσύνη μπορεί να διαθέτει ο κάθε καλοπροαίρετος επενδυτής», είπε ο κ Μασουράκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα