ΓΚΡΙΝΙΑ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ

Αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείο Παιδείας για τον αριθμό των εισακτέων, που αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος οι διοικήσεις των ιδρυμάτων ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου μείωση του αριθμού των εισακτέων. Κατά την παράδοση, το υπουργείο Παιδείας

δεν έκανε δεκτό το αίτημά τους και αύξησε ελάχιστα τον αριθμό.

Όμως, το διαφορετικό στοιχείο που προκύπτει φέτος είναι η δραματική οικονομική κατάσταση των Ιδρυμάτων, που εκτός από την μειωμένη χρηματοδότηση και τις «παγωμένες» προσλήψεις, καθώς και το «κούρεμα» στα οικονομικά, λόγω PSI, βρίσκονται αντιμέτωπα και με τον ανεφάρμοστο νόμο-πλαίσιο.

Ύστερα από την παρέμβαση του Γ. Μπαμπινιώτη τα πανεπιστήμια θα χρηματοδοτούνται με δωδεκατημόρια, δηλαδή με το μήνα, μέχρι να προκύψει νέα κυβέρνηση που θα αποφασίσει τι μέλει γενέσθαι με το νόμο-πλαίσιο.

Τον «χορό» των αντιδράσεων άνοιξε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά Λαζ. Βρυζίδης, που δηλώνει αδυναμία εκπαίδευσης των εισακτέων. Με επιστολή του στον υπουργό Παιδείας, τονίζει ότι μέσα σ΄ αυτήν τη συγκυρία -και προκειμένου να διασφαλίσει την ποιότητα της εκπαίδευσης σε ένα ανεκτό επίπεδο- πρότεινε στο υπουργείο την εισαγωγή για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, 760 φοιτητών στα τμήματα ειδικότητας.

«Με έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι το υπουργείο σας, ακολουθώντας πάντα την ίδια πολιτική με τα προηγούμενα χρόνια, ενέκρινε την εισαγωγή 1.075 φοιτητών στο ΤΕΙ Πειραιά που με αυτούς που εισάγονται με τις ειδικές κατηγορίες ανέρχονται συνολικά στους 1.500 περίπου φοιτητές», αναφέρει.

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά κάνει μια δραματική δήλωση τονίζοντας την αδυναμία του ιδρύματος να εκπαιδεύσει τους σπουδαστές: «Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι το ίδρυμά μας αδυνατεί να εκπαιδεύσει όλους αυτούς τους εισακτέους χωρίς προϋπολογισμό, χωρίς μόνιμο προσωπικό, χωρίς επιστημονικούς και εργαστηριακούς συνεργάτες. Η εφαρμογή της ίδιας πολιτικής με αυτή της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Παιδείας, οδηγεί το ίδρυμά μας στην εξαθλίωση χωρίς δυνατότητα άσκησης της αποστολής του και του ρόλου του».

«Το ΤΕΙ Πειραιά, όπως και όλα τα ιδρύματα της χώρας τα τελευταία χρόνια, υποχρηματοδοτούνται εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης», σημειώνει, προσθέτοντας ότι η κατάσταση χειροτερεύει «και από το γεγονός της συνεχούς αποχώρησης του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού χωρίς δυνατότητα αντικατάστασής του από νέες προσλήψεις. Συγκεκριμένα από 260 τακτικά μέλη Ε.Π. υπηρετούν σήμερα στο ΤΕΙ Πειραιά μόνο 152 και από 600 περίπου μέλη επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών έχουν εγκριθεί για το ακαδημαϊκό έτος 2012-13, μόνο 100».

Keywords
Τυχαία Θέματα