«ΓΛΥΚΑΝΑΝ» ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι -αφού πήραν τις αποφάσεις τους για την Ισπανία- χαμηλώνουν στροφές. Οι Βρυξέλλες μοιάζει να ρίχνουν «νερό στο κρασί τους» αφήνοντας ανοιχτό «παράθυρο» για επανεξέταση όρων του μνημονίου. Ο Β. Σόϊμπλε βέβαια, υπενθυμίζει ότι …υπάρχουν και κανόνες.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Δίνοντας τις πρώτες της απαντήσεις στο ισπανικό πρόβλημα, τα μάτια της Ευρώπης αλλά και της διεθνούς κοινότητας στρέφονται πλέον στην

Ελλάδα, καθώς μένουν λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν εκ νέου οι κάλπες.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος του Eurogroup, σε συνέντευξή του σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα ίσως πιέστηκε περισσότερο από όσο έπρεπε και πρόσθεσε «έχω δει ασθενέστερους Έλληνες να κλαίνε, δεν έχω δει κανέναν πλούσιο, κανέναν εφοπλιστή να κλαίει».

Αλλά και ο Όλι Ρεν διαμηνύει πως οι Βρυξέλλες δεν είναι ούτε τυφλές, ούτε κουφές, ανοίγοντας και αυτός με την σειρά του παράθυρο σε επανεξέταση όρων του μνημονίου: Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε άρθρο του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»: «Πολλοί Έλληνες έχουν κουραστεί από τις θυσίες και τα επώδυνα μέτρα που έχουν ληφθεί, τα οποία δεν είναι δίκαια κατανεμημένα. Γνωρίζω καλά αυτές τις θυσίες του ελληνικού λαού που είναι όμως απαραίτητες για την εξυγίανση της οικονομίας της χώρας».

Δεν θα φύγουν οι Έλληνες από την ευρωζώνη στην πλειοψηφία τους θέλουν το ευρώ, δηλώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόϊμπλε, που απέφυγε να κάνει εικασίες για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών υπενθυμίζοντας όμως ότι η Ένωση έχει κανόνες.

Το σύνηθες σκληρό της ύφος άφησε για λίγο και η Μαρία Φέχτερ η αυστριακή υπουργός Οικονομικών που εκτιμά τώρα ότι η χώρα μας δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ: Όπως τόνισε μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον υπάρχει η θέληση η ένωση να μην διαλυθεί και διαβεβαίωσε ότι αυτή θα περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος ο σύμβουλος της Κομισιόν Ντάνιελ Γκρος που προτείνει την αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ για διάστημα 10 ετών!

Keywords
Τυχαία Θέματα