ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

08:10 6/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Σε αδιέξοδο φαίνεται πως έχει οδηγηθεί η προσπάθεια διάσωσης του ΕΟΠΥΥ και μαζί και οι σχέσεις με τους Φαρμακοποιούς και τους άλλους παρόχους, μετά την απουσία συγκεκριμένων αποτελεσμάτων από τη χθεσινή διυπουργική.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Το οικονομικό αποτελεί και αυτή την περίπτωση το αγκάθι στην εξεύρεση οριστικής λύσης στα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ, αφού τα χρήματα «δεν βγαίνουν».

Η χθεσινή σύσκεψη μεταξύ των υπουργών

Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας δεν παρήγαγε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, όπως φαίνεται και από τη «μαζεμένη» δήλωση του Αλ. Λυκουρέντζου μετά το τέλος της και την άρνηση του να κάνει οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Η εξέλιξη αυτή δεν ευνοεί και τις σχέσεις του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας με τους Φαρμακοποιούς, τους γιατρούς και τους άλλους παρόχους του Οργανισμού και έτσι οι κινητοποιήσεις παραμένουν σε ισχύ, παρά την έκκληση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μ. Σαλμά για δίμηνη ανακωχή.

Σύμφωνα με τον Αλ. Λυκουρέντζο, συζητήθηκαν σε βάθος τα θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Εργαζόμαστε για να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις για να εξακολουθούν οι πολίτες να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας», ανέφερε ο υπουργός προσθέτοντας πως προσπάθειες καταβάλλονται για να ανταποκριθούν στις ανεξόφλητες υποχρεώσεις σε φαρμακοποιούς, γιατρούς, προμηθευτές. «Οι προσπάθειες οι οποίες καταβάλουμε θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα τα οποία θα ανακοινωθούν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα», σημείωσε.

Βάσει δηλώσεων του υπουργού στη Βουλή, το χρονοδιάγραμμα αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ο λόγος της καθυστέρησης φαίνεται να κολλάει πάνω από όλα στην έλλειψη χρημάτων και την αδυναμία εξεύρεσης επαρκών κονδυλίων. Άλλωστε, όπως είπε και ο ίδιος ο Υπουργός, το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ στο τέλος του έτους θα αγγίξει το 1,5 δισεκατ. ευρώ.

Ακόμη και η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, από τα 10 στα 20 ευρώ, αν και εκτιμάται ότι θα δώσει ανάσα, δεν φαίνεται να ενισχύει επαρκώς τα ταμεία του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα του συμψηφισμού των οφειλών του Οργανισμού με τα χρέη των παρόχων στο κράτος, κυρίως στην εφορία, ακόμη και η διαγραφή χρεών από το Τειρεσία, τέθηκαν στη διυπουργική σύσκεψη. Εξετάστηκε παράλληλα και ο τρόπος που φθάνουν τα χρήματα στον Οργανισμό, αφού μέχρι σήμερα τη διανομή των εισφορών των ασφαλισμένων πραγματοποιούν οι ασφαλιστικοί φορείς, στα οποία καταβάλλονται αρχικά.

Αποτέλεσμα αυτού είναι συχνά να καθυστερούν να μπουν στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ τα χρήματα που του αντιστοιχούν, αλλά αντιθέτως να προωθούνται στις συντάξεις. Στόχος φέρεται να είναι η άμεση κατάθεση των χρημάτων στους λογαριασμούς του Οργανισμού, ώστε να αποφευχθούν νέες καθυστερήσεις.

Σε ότι αφορά την περιστολή των δαπανών και του κόστους του ΕΟΠΥΥ, στο τραπέζι έχει τεθεί, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο κατάργησης των τομέων παροχής ιατρικών υπηρεσιών του ίδιου του φορέα και η αποκλειστική συνεργασία

Keywords
Τυχαία Θέματα