Η ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ 1 ΣΤΟΥΣ 5 ΕΛΛΗΝΕΣ

Σε κοινή διαταραχή αναδεικνύεται η ακράτεια ούρων, με προσωπικές και κοινωνικές προεκτάσεις, ενώ είναι πιο συχνή στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Δωρεάν ραντεβού με ουρολόγους, προσφέρει η Ουρολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο της τρέχουσας εβδομάδας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για το πρόβλημα.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Η ακράτεια

ούρων αποτελεί συχνό φαινόμενο μεταξύ των Ελλήνων, καθώς εκτιμάται ότι υποφέρει το 20 με 30% του γενικού πληθυσμού.

Δυστυχώς, η διαταραχή αυτή μπορεί να προκαλέσει προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται από τη διστακτικότητα πολλών από τους πάσχοντες να συζητούν για το πρόβλημα τους και να αναζητούν ιατρική βοήθεια.
Διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν ακράτεια έχουν οι γυναίκες, με την πιθανότητα να αυξάνεται σημαντικά με την πάροδο της ηλικίας.

Η ακράτεια είναι πιο συχνή στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ενώ ορισμένες φορές μπορεί να παρουσιαστεί μετά από γέννα με φυσιολογικό τοκετό.

Πρόκειται για σύμπτωμα που προκύπτει από μία ή περισσότερες διαταραχές της λειτουργίας του ουροποιητικού συστήματος. Πιστεύεται ότι οφείλεται στις αλλαγές που συμβαίνουν στην ανατομία του ουροποιητικού, στους μύες ή στα νεύρα που τους ελέγχουν. Σε αυτές τις αλλαγές μπορούν να συμβάλλουν η κύηση και ο τοκετός, οι ορμονικές αλλαγές που επέρχονται κατά την εμμηνόπαυση και η παχυσαρκία, αλλά και συγκεκριμένες νευρολογικές παθήσεις ή τραυματισμός, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η κάκωση νωτιαίου μυελού.

Το διακύβευμα για όσους πάσχουν είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων, ανεξάρτητα από τα αίτια που την προκαλούν. Αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει τον πάσχοντα σε κοινωνική απομόνωση.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το έργο της ενημέρωσης του κοινού ανέλαβε η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, η οποία πραγματοποιεί σχετική εκστρατεία έως τις 3 Ιουνίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στη τηλεφωνική γραμμή 211 800 86 08 για να κλείσουν δωρεάν ραντεβού με ουρολόγο, ενώ θα διανεμηθεί και ενημερωτικό υλικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα