«Η χώρα δεν αντέχει άλλους ανέργους»

Σε ομιλία του στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υγείας με θέμα «Οικονομία και Υγεία σε κρίση: Αδιέξοδα και Υπερβάσεις», ο Γιάννης Στουρνάρας αφού έκανε απολογισμό της απόφασης του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης, η οποία κατά 23,2 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί στις τράπεζες, ώστε να επιτευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση, έβαλε τον επόμενο στόχο, που είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και η υψηλότερη απασχόληση.

Συγκεκριμένα

είπε: «Η χώρα δεν αντέχει άλλους ανέργους. Έχουμε φτάσει στο ανώτατο σημείο, ιδιαιτέρως στην ανεργία των νέων». Αναφορικά δε με την ανάπτυξη, αυτή την συνέδεσε με τις αποκρατικοποιήσεις επιμένοντας ότι: «Το κύριο όφελος από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για την ελληνική οικονομία δεν είναι τόσο η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μέσω των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων, αλλά κυρίως η επίπτωση που έχουν στην πραγματική οικονομία οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν και των νέων θέσεων εργασίας που θα ανοίξουν».

Εκτίμησε ότι το 2013 «ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων». Ωστόσο, δεν παραγνώρισε την συνέχιση της πολιτικής λιτότητας, υπογραμμίζοντας ότι «είναι πράγματι μέτρα οδυνηρά και επώδυνα που οφείλει να επωμιστεί η δική μας γενιά για να σώσει τις επόμενες, γιατί είναι υπεύθυνη για τον εκτροχιασμό της οικονομίας». Σημείωσε, μάλιστα, ότι «η υλοποίηση των μέτρων 13,5 δισ. ευρώ είναι απολύτως απαραίτητη για την οριστική έξοδο της οικονομίας μας από τη διακεκαυμένη ζώνη της χρεοκοπίας και της εξόδου από την Ευρωζώνη».

Αναφορικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο Υπουργός Οικονομικών το χαρακτήρισε «βαρύ», αλλά εξήγησε ότι «θα υπηρετεί την βασική αρχή ότι όλοι μας οφείλουμε να συμβάλουμε στη διάσωση της χώρας μας, βάσει των δυνατοτήτων μας» και τόνισε ότι «θα αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα της φορολογικής διοίκησης, της φοροδιαφυγής και της φορολογικής δικαιοσύνης». Τόνισε, μάλιστα, ότι για τις αλλαγές, που δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, οι ομόλογοί του είναι επικριτικοί εναντίον του και εστιάζουν την προσοχή τους στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα