Η Χρυσή Αυγή τρομάζει την τρικομματική

08:33 7/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Το σενάριο μίας εκλογικής εκτόξευσης της Χρυσής Αυγής στις επόμενες εκλογές προβληματίζει ήδη το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τα επιτελεία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καθώς η οργάνωση του Νίκου Μιχαλολιάκου μοιάζει να διεισδύει σε σώματα ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις, να διατηρεί διαύλους (σ.σ. παρά τους… Καιάδες)

με την εκκλησία και, κυρίως, να συγκεντρώνει την ψήφο διαμαρτυρίας των πολιτών. Το χειρότερο, δε, είναι σύμφωνα με κάποια τουλάχιστον κυβερνητικά στελέχη ότι παρά την προφανή ένδεια θέσεων, η οργάνωση κερδίζει συνεχώς έδαφος ενώ ακόμη και η αντίδραση της πολιτείας, όπως αυτή του Γ. Καμίνη στην πλατεία Συντάγματος, δεν την πλήττουν.

Η πρόσφατη αναφορά του Νίκου Δένδια ότι η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση θα μπορούσε να δημιουργήσει το νομικό έδαφος για την απαγόρευση λειτουργίας μίας οργάνωσης με σαφή εθνικιστικά, ρατσιστικά χαρακτηριστικά όπως η Χρυσή Αυγή, δεν βρίσκεται τουλάχιστον αυτή τη στιγμή στον πυρήνα της σκέψης του Μεγάρου Μαξίμου που εκτιμά ότι μία τέτοια πρωτοβουλία αντί να περιορίσει, θα θυματοποιούσε και εν τέλει θα γιγάντωνε το ρεύμα υπέρ της Χ.Α. Έτσι, το Μαξίμου επιμένει σε μία πολιτική αντιμετώπιση, επιδιώκοντας να κλείσει μέτωπα και να στείλει το μήνυμα ότι ο νόμος εφαρμόζεται προς κάθε κατεύθυνση.

Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει καθώς η Χ.Α. τροφοδοτείται από την σκληρή οικονομική πραγματικότητα και στα επιτελεία των τριών κομμάτων η συζήτηση επί σεναρίων είναι υπαρκτή. Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι, εφόσον δεν αλλάξει σημαντικά (σ.σ. κάτι που δεν φαίνεται πάντως) το κλίμα στην Ευρ. Ένωση κι αν δεν υπάρξει άμεση χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας, τότε στις ευρωεκλογές του επόμενου Μαΐου η Χρ. Αυγή θα επιχειρήσει να συγκεντρώσει το σύνολο της αντιευρωπαϊκής ψήφου και να καταγράψει εκλογικό ρεκόρ, ειδικά από τη στιγμή που οι ευρωεκλογές είναι παραδοσιακά εκλογές χαλαρής ψήφου για μεγάλη μάζα ψηφοφόρων. Δεν αποκλείεται δηλαδή η Ελλάδα να εμφανίσει το υψηλότερο ευρωπαϊκό ποσοστό ακροδεξιάς και, μάλιστα, ενώ η χώρα θα έχει την Προεδρία της Ε.Ε.!

Ακόμη όμως κι αν οι ευρωεκλογές συνδυασθούν με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κάτι που ενδεχομένως να αμβλύνει την αποχή και να πολιτικοποιήσει τη διαδικασία, η ανησυχία είναι εμφανής καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι τουλάχιστον σε ένα μεγάλο δήμο ο υποψήφιος της Χ.Α. θα διεκδικήσει τη δημαρχία. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Αθήνας, όπου ο κ. Γ. Καμίνης θα είναι εκ νέου υποψήφιος, πολλά στελέχη της Ν.Δ. δεν επιθυμούν τη στήριξή του και αναζητείται έτερο πρόσωπο (σ.σ. έχει ακουστεί η Όλγα Κεφαλογιάννη, «ψάχνεται» ο Ανδ. Ψυχάρης), ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέλθει με δικό του υποψήφιο ενώ για τη Χρ. Αυγή ακούγεται το όνομα του Ηλ. Κασιδιάρη, με αρκετούς να τον τοποθετούν ήδη στο δεύτερο γύρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα