Η ΔΑΜΑΣΚΟΣ ΔΟΝΕΙΤΑΙ – ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Η έξοδος των Σύρων προς Τουρκία και Ιορδανία έχει λάβει μορφή πλημμυρίδας. Αύριο θα εξετασθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόταση δημιουργίας Νεκρής Ζώνης στα σύνορα.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Και η Δαμασκός δονείται πλέον από εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων και από σποραδικά αλλά δυναμικά κτυπήματα των αντικαθεστωτικών. Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο της Συρίας Σάνα από την έκρηξη σκοτώθηκαν 12 άτομα και τραυματίσθηκαν τουλάχιστον 43 στην συνοικία Τζαραμάνα κατά τη διάρκεια κηδείας. Από

την έκρηξη καταστράφηκε πολυκατοικία πέντε ορόφων και όλα φυσικά τα παρακείμενα οχήματα.

Στη Δαμασκό παρά την άναρχη κατάσταση υπάρχουν ακόμη πρεσβείες που λειτουργούν. Δέκα χωρών της Ευρωπαικής Ενωσης, ενώ άλλων δέκα ανάμεσα τους και η Ελληνική όπως και αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν κλείσει. Ανάμεσα σε αυτές που λειτουργούν αυτή της Τσεχίας. Οπως δήλωσε η επιτετραμμένη σε ξένο πρακτορείο κανένα από τα μέλη δεν κάνει άσκοπες μετακινήσεις και φυσικά δεν υπάρχει καμμιά κοινωνική ζωή στην πόλη.

Οι συνθήκες είναι πλέον τέτοιες που η Έξοδος των Σύρων από την πατρίδα τους λαμβάνει μορφή πλημμυρίδας. Ξεπερνούν τις 200.000 οι άνθρωποι που ζητούν να περάσουν στην Τουρκία υπολογιζομένων φυσικά και όσων ήδη έχουν εγκατασταθεί στα πρόχειρα στρατόπεδα που έχουν στηθεί στην επαρχία Χατάι. Τα Ηνωμένα Εθνη βλέποντας την κατάσταση ζητούν απεγνωσμένα να δημιουργηθεί μία Νεκρά ζώνη εντός της Συρίας. Η Τουρκία ήταν αυτή που πρώτη έρριξε την ιδέα της ζώνης ασφαλείας καθώς επανειλημμένως ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου έχει δηλώσει ότι η Άγκυρα δεν αντέχει περισσότερους από 80.000 πρόσφυγες.

Τις περασμένες δύο εβδομάδες περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες την ημέρα περνούσαν τα σύνορα προς την Τουρκία. Επίσης έχει διπλασιασθεί και ο αριθμός των προσφύγων που ζητούν καταφύγιο στη βόρεια Ιορδανία.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ένδειξη προς τα που κινούνται οι δυτικές χώρες όσον αφορά τη νεκρά ζώνη, η οποία βεβαίως θα πρέπει να υποστηριχθεί και από ζώνη στην οποία θα αποαγορεύονται οι πτήσεις. Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συζητήσουν την πρόταση την Πέμπτη. Η Τουρκία θα μπορούσε να επιβάλει μια τέτοια ζώνη ασφαλείας στα σύνορά της όμως δεν θέλει να προχωρήσει μόνη της.

Η Άγκυρα προτίθεται να ανοίξει τέσσρα νέα στρατόπεδα και η χωρητικότητα θα φθάσει τα 120.000 άτομα. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι πάντως διαμαρτυρονται ότι μέχρι σήμερα έχουν δεχθεί μικρή βοήθεια ενώ ζητούν από τα Ηνωμένα Εθνη να εντέινουν τις προσπαθειες τους ώστε να βοηθήσουν τους Σύρους εντός των συνόρων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα