Η ΔΕΗ «ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΦΩΤΑ» ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Με οικονομική κατάρρευση κινδυνεύουν οι δήμοι λόγω των καθυστερήσεων στις καταβολές των ποσών που σχετίζονται με τα ανταποδοτικά τέλη και εισπράττονται από τη ΔΕΗ.

Οι οικονομικές απαιτήσεις των δήμων προς τη ΔΕΗ έχουν εκτιναχθεί στα ύψη το τελευταίο διάστημα λόγω αδυναμίας είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών τόπο από πολίτες όσο και από επιχειρήσεις. Η αδυναμία αυτή προκαλεί σημαντικά προβλήματα στα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η καταβολή των μηνιαίων

ποσών που αναλογούν στους δήμους μέχρι πρότινος γινόταν την 25η κάθε μήνα. Μετά από τις σχετικές εξελίξεις υπάρχουν περιπτώσεις δήμων που καθυστερούν να εισπράξουν τα συγκεκριμένα ποσά από ένα 10 ήμερο μέχρι και 1,5 μήνα.

Την ίδια ώρα οι σταθεροί οικονομικοί πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν υποστεί καταβαράθρωση για άλλο ένα λόγο. Χιλιάδες επιχειρήσεις και καταστήματα λιανικού εμπορίου κλείνουν, με συνέπεια τα προϋπολογισμένα έσοδα να μην εισπράττονται. Το ίδιο συμβαίνει και με το τέλος τραπεζοκαθισμάτων το οποίο πληρώνουν όσοι καταλαμβάνουν πεζοδρόμια πλατείες και γενικότερα δημοτικούς χώρους.

Οι δήμαρχοι της χώρας κάνουν λόγο για καθολική κατάρρευση η οποία θα έχει επιπτώσεις τόσο στην ομαλή καταβολή της μισθοδοσίας, όσο και στη δημόσια υγεία. Οι ανταποδοτικές υπηρεσίες όπως είναι της καθαριότητας και του φωτισμού δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο των καθυστερήσεων.

Η ΔΕΗ βρίσκεται στη τελική φάση ολοκλήρωσης των διαδικασιών σύναψης δανείου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να εξασφαλίσει την αναγκαία ρευστότητα που χρειάζεται για την επιβίωση της. Το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη, με επείγον έγγραφό του, προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΣΔΝΑ), ζητεί να του αποδοθούν άμεσα οι πόροι που του έχουν παρακρατηθεί από τα δημοτικά τέλη.

Το κεφάλαιο που του οφείλει η ΔΕΗ ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ και αφορά τα ποσά τα οποία θα έπρεπε να αποδοθούν, στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας, από τους δήμους στον ΕΣΔΝΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2012. Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος επηρεάζουν και τα οικονομικά των δήμων. Αν και είχε υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι ιδιωτικές εταιρίες ρεύματος θα «χρέωναν» τους πελάτες τους και τα ανταποδοτικά τέλη, η απενεργοποίηση τους από το κεντρικό σύστημα της ΔΕΗ δημιουργεί προβλήματα. Όπως είναι γνωστό η συνεργασία μεταξύ ΔΕΗ και παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας έχει λήξει άδοξα. Σύμφωνα με πληροφορίες η καταβολή των οφειλών προς τους δήμους θα ξεκινήσει να γίνεται αρχές φθινοπώρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα