ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ «ΠΑΚΕΤΟ» ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές μας «μπαίνουν» από την ερχόμενη εβδομάδα οι προεκλογικές δεσμεύσεις σε συνάρτηση με τις συμφωνίες των κομμάτων που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση.

Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι η ελάφρυνση των νοικοκυριών τα οποία αδυνατούν πλέον να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ταυτόχρονα θα καταβληθούν προσπάθειες στήριξης τη αγοράς μέσω της μείωσης σε πρώτη φάση των συντελεστών του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες

στην ελληνική ατζέντα βρίσκονται:
1. Η μείωση των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξία για τον κλάδο της εστίασης, από το 23% στο 13% ή στο 9%. Εφόσον εγκριθεί το μέτρο αυτό θα μειωθούν οι τιμές σε όλα τα σερβιριζόμενα είδη (έτοιμα φαγητά, αναψυκτικά, χυμούς κ.λπ.) που καταναλώνονται σε χώρους μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες κλπ) ενώ θα έχει θετικές επιπτώσεις στον τουρισμό.
2. Αντικατάσταση του ειδικού τέλους στα ακίνητα (του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών), το οποίο επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.. Στη θέση τους θα καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος (όπως για παράδειγμα το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων) και εξετάζεται να επεκταθεί και στα αγροτεμάχια.
3. Σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου ορίου από τα 5.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 8.000 ευρώ για την επόμενη χρονιά και στις 10.000 ευρώ για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2014.
4. Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις εταιρείες και τις λοιπές επιχειρήσεις, στο 15%. Η μείωση θα ισχύσει για τα εισοδήματα του επόμενου έτους.
5. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα υψηλά εισοδήματα και διατήρηση για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
6. Σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ύψους 1%-4% επί του συνόλου του δηλωθέντος εισοδήματος.
7. Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και στοιχείων και δημιουργία ενός απλού φορολογικού συστήματος.
8. Ρύθμιση των πολλαπλών φορολογικών επιβαρύνσεων .Το σύνολο των φυσικών προσώπων καλείται να καταβάλει περί τα 8,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Εξετάζεται να δοθεί η ευκαιρία στους φορολογούμενους να πληρώσουν τους φόρους τους σε περισσότερες δόσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα