Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙΓΕΤΑΙ

18:07 6/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Ευρώπη μπροστά στη διαρκώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου και φαντάζουν πλέον βουνό.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Προτάσεις για την προστασία των φορολογουμένων από τυχόν πτώχευση ευρωπαϊκού τραπεζικού ιδρύματος, παρουσίασε η Κομισιόν. Οι Βρυξέλλες

φρόντισαν να διαψεύσουν ότι Ισπανία και Κύπρος έχουν υποβάλλει επισήμως αίτημα για παροχή οικονομικής βοήθειας, αν και τόνισαν ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε σταθερά τα επιτόκιά της στο ιστορικό χαμηλό του 1%, για το θέμα της Κύπρου όμως θα γινόταν ειδική αναφορά στην συνεδρίαση της ΕΚΤ. Ο Μάριο Ντράγκι εξέπεμψε SOS για κλιμάκωση της κρίσης με επιπτώσεις και στο δημοσιονομικό και στο τραπεζικό μέτωπο.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Ευρωπαίου Κεντρικού Τραπεζίτη ότι «η ΕΚΤ θα στηρίξει με ρευστότητα τις βιώσιμες τράπεζες», καλώντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους .

Τι θα συμβεί όμως με εκείνες που δεν κρίνονται βιώσιμες; Εστιάζοντας στις ελληνικές τράπεζες, χαιρέτισε τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησής τους.

«Καλωσορίσαμε την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αποκαθιστώντας την πρόσβαση τους στις πράξεις της ΕΚΤ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όσο για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ ο Draghi ανέφερε πως το «πρόγραμμα είναι ανοιχτό, αλλά τώρα είναι ανενεργό».  Αναφερόμενος στο μείζον θέμα των ημερών, το αν θα υπάρξει ή όχι απευθείας στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσω του ESM, ο Draghi εμφανίστηκε εξαιρετικά συγκρατημένος: «Πρέπει να σκεφτούμε πολύ τις επιπτώσεις πριν επιτρέψουμε στον ESM να στηρίζει τις τράπεζες. Αλλά πρέπει να δούμε και το κόστος της άμεσης χρήσης των κεφαλαίων του ESM από τις τράπεζες. Είναι καλύτερα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνεται άμεσα μέσω του ESM. Αλλά δεν προβλέπεται από το σύμφωνο», τόνισε..

Το μήνυμα του κεντρικού τραπεζίτη προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ήταν σαφές: Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με προβλήματα χρέους επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία. Οι κυβερνήσεις πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουν άμεσα τη δημοσιονομική τους προσαρμογή. «Οι ηγέτες πρέπει να ξεκαθαρίσουν το όραμα τους στην ερχόμενη σύνοδο», τόνισε, αναφερόμενος στην ανάγκη λήψης ουσιαστικών αποφάσεων για την επόμενη μέρα της Ευρωζώνης, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής το διήμερο 28-29 Ιουνίου.
Ταυτόχρονα διεμήνυσε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να επέμβει εγκαίρως, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Νωρίτερα, τόσο η Κομισιόν, όσο και η Ισπανία  όσο και η Μαδρίτη πως η Ισπανία έχει καταθέσει επίσημο αίτημα για τη λήψη εξωτερικής βοήθειας. Εάν η Ισπανία χρειαστεί οικονομική στήριξη, υπάρχουν τα μέσα να τη βοηθήσουμε, δηλώνουν την ίδια ώρα ο ένας μετά τον άλλο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ το Βερολίνο εντείνει τις πιέσεις, καλώντας την ισπανική κυβέρνηση να λάβει άμεσα αποφάσεις.

Και όλα αυτά, λίγες ώρες μετά τις πληροφορίες ότι ο EFSF επεξεργάζεται προσωρινές πιστωτικές γραμμές γι

Keywords
Τυχαία Θέματα