Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ, Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ

09:31 6/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Αντικείμενο ανησυχίας ακόμα και για την μακρινή Αυστραλία αποτελούσαν και αποτελούν οι εξελίξεις για την ελληνική κρίση.

Του Γιώργου Κιτσή

Τον τελευταίο χρόνο τα μέλη της νομισματικής επιτροπής της αυστραλιανής κεντρικής τράπεζας προβληματίζονται ιδιαίτερα για την κατάσταση – γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται από τις εκτενείς για το θέμα αναλύσεις που αποτυπώνονται στα πρακτικά των συνεδριάσεων τους.

Το σίγουρο είναι ότι αναταράξεις του ελληνικού ζητήματος δεν πρόκειται να περιοριστούν στην Ευρώπη –

καν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ήδη από τις 5 Ιουλίου 2011 τραπεζίτες και υπηρεσιακοί παράγοντες στο Σίδνεϊ έχουν βάλει στο μικροσκόπιο την Ελλάδα, το πακέτο διάσωσης και την «χημεία» στις σχέσεις με την τρόικα.

«Η νέα δέσμη μέτρων ήταν αναγκαία για την επόμενη δόση των επίσημων κονδυλίων που παρέχονται σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ. Υπήρξε συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης για το 2012, δεδομένης της αδυναμίας της Ελλάδας να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές σήμερα. (Το αρχικό πρόγραμμα στήριξης είχαν υποθέσει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αυξήσει περίπου 25 δισ. ευρώ στην αγορά από το 2012)», αναφερόταν στα πρακτικά της νομισματικής επιτροπής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας τον Ιούλιο του 2011. Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση οι Αυστραλοί φαίνεται πως παρακολουθούν τα σπρεντ των ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα της τρόικα –Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία- και ανησυχούν επίσης για το γεγονός ότι τα σπρεντ των 10ετών ομολόγων σε Ιταλία και Ισπανία έσπασαν ρεκόρ 15ετίας. Όπως προκύπτει από τα πρακτικά, τα παρευρισκόμενα μέλη αφιέρωσαν περίπου το 1/5 του χρόνου της συνεδρίασης στις επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης.

Η επόμενη αναφορά στο ελληνικό ζήτημα έγινε στα πρακτικά του Μαρτίου 2012. Σύμφωνα με τα μέλη της νομισματικής επιτροπής η νέα συμφωνία για την παροχή των 130 δισ. ευρώ μείωνε τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο του πιστωτικού γεγονότος που πολλοί φοβούνταν ότι θα συνέβαινε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου. «Το χρέος στην Ελλάδα προβλέπεται ότι θα είναι περίπου 120 τοις εκατό του ΑΕΠ μέχρι το 2020, αν και αυτή η προβολή ήταν υπόκειται σε μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας», σημείωναν στις αρχές Μαρτίου οι Αυστραλοί.

Τον επόμενο μήνα σε άλλη αναφορά επεσήμαναν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους πήγε καλά, καθώς και ότι η πυροδότηση των CDS και η εξέλιξη της σχετικής διαδικασίας κύλησε ομαλά παρά τους προηγούμενους φόβους τους για το αντίθετο.

Ο πλέον πρόσφατος «συναγερμός» των τραπεζιτών εντοπίζεται στις αρχές Μαΐου: τότε επισημάνθηκε στα πρακτικά της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας η ανησυχία των επενδυτών ότι οι πολιτικές δυνάμεις που υποστήριζαν το πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα δεν θα μπορούσαν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα