Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Σαν σήμερα, στις 19 Οκτωβρίου 1980, η Ελλάδα επιστρέφει στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, ύστερα από την αποχώρηση του 1974 και έπειτα από τον Αττίλα 2 στην Κύπρο.

Η Ελλάδα έγινε μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχία επί κυβέρνησης Ν. Πλαστήρα, το 1952, στα πρώτα χρόνια του Ψυχρού πολέμου και με νωπές τις πληγές από τον Εμφύλιο.

Το

ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε την ένταξη στο ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952, με μόνες αρνητικές ψήφους τις οκτώ της ΕΔΑ και τη μία του ανεξάρτητου βουλευτή της Αριστεράς Μιχάλη Κύρκου, ο οποίο υποστήριζε ότι  η Ελλάδα έχει συμφέρον να παραμείνει έξω από τη διαμάχη των δύο Συνασπισμών, με τους οποίους θα πρέπει να επιδιώξει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.

Ύστερα από την εισβολή στην Κύπρο, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή απέσυρε την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ στις 14 Αυγούστου 1974, σημειώνοντας στη σχετική ανακοίνωση ότι: «το ΝΑΤΟ αποδείχθηκε ανίκανο να παρεμποδίσει την Τουρκία… και επομένως δεν έχει λόγο ύπαρξης αφού δεν μπορεί να εκπληρώσει το σκοπό του».

Τον Οκτώβριο του 1980 λίγες ημέρες πριν από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, η κυβέρνηση Ράλλη αποφασίζει  να επιστρέψει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ. Όπως μετέδωσε τότε το σοβιετικό πρακτορείο ειδήσεων «Τας»: «Η Ελλάδα ενέδωσε στις πιέσεις των Αμερικανών».

Εντός Ελλάδας η κοινή γνώμη και το κοινοβούλιο είναι διχασμένα. Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετοι με αυτή την εξέλιξη και οργανώνουν συλλαλητήρια με συνθήματα όπως: «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και «ΝΑΤΟ, CIA, Προδοσία».

Keywords
Τυχαία Θέματα