Η επιστροφή της «ευρωκρίσης»

10:56 5/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Kυριότερη εστία κρίσης είναι σε αυτή τη χρονική συγκυρία η Πορτογαλία «Η πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η Πορτογαλία δεν θα προκαλέσει μια νέα κρίση στην ευρωζώνη», υποστήριξε χθες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ωστόσο, η πραγματικότητα μιλά μια άλλη γλώσσα. Ακόμη και εάν ξεπεραστεί σύντομα η κυβερνητική κρίση στη Λισαβόνα, το ΔΝΤ αναμένει ότι το 2014 το δημόσιο χρέος

της Πορτογαλίας θα φτάσει το 140% του ΑΕΠ της χώρας. Για τον λόγο αυτό θεωρείται απίθανο να καταφέρει η Πορτογαλία να βγει στις αγορές το 2014. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ένα δεύτερο πακέτο στήριξης, αναφέρει η DW.

Η εξέλιξη θυμίζει στους οικονομολόγους την περίπτωση της Ελλάδας. Η τρόικα συνεχίζει τις διαβουλεύσεις της με την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν. Οι ιδιωτικοποιήσεις καρκινοβατούν και οι απολύσεις από το δημόσιο δεν προχωρούν. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν αναπόφευκτο ένα νέο κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ενώ ακούγονται εκ νέου φωνές που υποστηρίζουν τη θέση, ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε εγκαταλείψει την ευρωζώνη και να είχε ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας της.

Αυτό που δεν έγινε με την Ελλάδα, θα μπορούσε να συμβεί τώρα στην Κύπρο, εκτιμούν πολλοί γερμανοί οικονομολόγοι, επικαλούμενοι και το γεγονός ότι το 67% των Κυπρίων επιθυμούν την επιστροφή στο εθνικό τους νόμισμα. Οι όροι διάσωσης της Κύπρου είναι δυσβάσταχτοι και οι προσπάθειες της Λευκωσίας να τους αναδιαπραγματευτεί πέφτουν στο κενό, σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφική πρακτορείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα