Η «ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ» ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Το σχέδιό του ή τουλάχιστον ένα περίγραμμα αυτού για την «επόμενη μέρα» του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να παρουσιάσει απόψε, λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Περιλαμβάνει συγκρούσεις, εκ θεμελίων αλλαγές και «άνοιγμα» στη Δημοκρατική Αριστερά, ενώ την ίδια ώρα τα δικά τους σχέδια έχουν οι «κορυφαίοι» του κόμματός του.
Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα. Και καθώς αυτό ισχύει για ολόκληρη την χώρα και το μέλλον

της, με τους Έλληνες να προσέρχονται στις κρισιμότερες ίσως κάλπες των τελευταίων ετών, στον «μικρόκοσμο» του ΠΑΣΟΚ, ο …στίχος αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση θα κρίνει εν πολλοίς την ίδια την ύπαρξη του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974 και κατάφερε να κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή του τόπου τις τελευταίες δεκαετίες, κυβερνώντας τη χώρα επί σειρά ετών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κόμμα δεν πρόκειται να μείνει ίδιο.

Με το κλείσιμο της κάλπης απόψε κιόλας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα παρουσιάσει κατά δήλωσή του το σχέδιό του για την ανασύσταση της παράταξης, μαζί και αυτή της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, σήμερα δεν θα ανακοινώσει παρά το περίγραμμα του πώς φαντάζεται το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα, καθώς εκκρεμούν ακόμα πολλά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και ο έλεγχος των οικονομικών του από διεθνή οίκο που θα διορίσει ο ίδιος την Τετάρτη.

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, αναμένεται να αρχίσει ουσιαστικά η ανασύσταση του κόμματος, με …αυτοοργάνωση, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος προτιμά να λέει, απορριπτοντας τους όρους «αυτοδιάλυση» και «ανασυγκρότησή» του, η οποία πάντως δεν αποκλείεται να οδηγήσει ως και σε ένα απολύτως νέο μόρφωμα στην ουσία του, πιθανώς και με άλλο όνομα, νέα σύμβολα και καινούρια ιδρυτική διακήρυξη που θα αντικαστήσει αυτή της 3ης Σεπτέμβρη 1974.

Το νέο κόμμα, δεν θα περιλαμβάνει τα «βαρίδια» του παρελθόντος, ούτε καν «αποτυχημένα μοντέλα» στον χρόνο. Ήδη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει προαναγγείλει σχεδόν την απομάκρυνση από το κόμμα του Γιάννη Ραγκούση και του Θεόδωρου Πάγκαλου, ενώ βέβαιη θεωρείται η σύγκρουσή του και με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τους λεγόμενους «παπανδρεϊκούς».

Την ίδια ώρα, ετοιμάζει διάλυση της νεολαίας και των εναπομεινασων οργανώσεων του κόμματος και την ανασύστασή τους εκ του μηδενός, με άλλη δομή και τελείως διαφορετικό τρόπο λειτουργίας, ενώ προγραμματίζει και συντονισμένο πια «άνοιγμα» στη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, που πάντως επιδιώκει και εκείνος για τον εαυτό του τον ρόλο του «ρυθμιστή» στην ανασύσταση του χώρου του «δημοκρατικού σοσιαλισμού», όρου που προκρίνει σε σχέση με την «Κεντροαριστερά», που παραπέμπει στο παρελθόν.

Οι αλλαγές όμως στο ΠΑΣΟΚ δεν εξαρτώνται μόνο από τον πρόεδρό του, παρά την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο ίδιος απόψε. Έχοντας κατά νου τα εκλογικά αποτελέσματα, από τα οποία και θα συναρτήσουν εν πολλοίς τις επόμενες κινήσεις τους, οι «κορυφαίοι» του κόμματος δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια.

Η πρώτη σύγκρουση αναμένετ

Keywords
Τυχαία Θέματα