Η ΕΡΤ και ο εκλογικός ιδεασμός του Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε ενημερώσει τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη για τις σκέψεις του να μπει μαχαίρι στην ΕΡΤ. Μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει από τις μέχρι προχθές δηλώσεις των δύο αρχηγών που δεν απέκλειαν ριζική αναδιάρθρωση της εταιρείας. Ωστόσο, και οι δύο

ήταν αντίθετοι με το λουκέτο και το μαύρο στις οθόνες. Τουλάχιστον η πλευρά της ΔΗΜΑΡ, γιατί κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ – το Μαξίμου λέει και ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος – δεν θεωρούσαν αρχικώς ως αδιανόητη την εκδοχή αυτή.

Άλλωστε, η θυσία της ΕΡΤ ήταν αναγκαία για να εξευρεθεί ένα σημαντικό τμήμα από τις 2.000 άμεσες απολύσεις και τις επιπλέον 2.000 μέχρι τα τέλη του έτους που έπρεπε να προσφέρει η κυβέρνηση, με τη συμφωνία των τριών αρχηγών, στους δανειστές.

Ο Αντώνης Σαμαράς και η στενή του ομάδα (Λαζαρίδης, Σταμάτης, Μουρούτης, Μπαλτάκος, Μπούρας, Κεδίκογλου) είχαν καταλήξει εδώ και ημέρες στην απόφαση να πέσει μαύρο στις οθόνες της δημόσιας τηλεόρασης. Όχι μόνον για να επιτευχθεί ο στόχος των δύο χιλιάδων απολύσεων. Αλλά και ως το απόλυτο εκλογικό διακύβευμα για την συμπολίτευση και την αντιπολίτευση.

Η ιδέα άλλωστε των πρόωρων εκλογών, «τώρα που ακόμα κερδίζουμε», έχει πέσει στις κλειστές συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου. Παρά τις αντιδράσεις της Ευρώπης και παρά τους κινδύνους αποσταθεροποίησης. Ωστόσο, για να ευδοκιμήσει ένα τέτοιο σενάριο προϋποθέτει ότι η προσφυγή στην κάλπη δεν θα είναι μόνον λόγω εσωτερικής κατάρρευσης αλλά εξαιτίας ενός γεγονότος που πολώνει το πολιτικό σκηνικό. Ακόμη κι αν δεν οδηγηθούμε σε πρόωρες κάλπες, η ΕΡΤ έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει το απόλυτο εκλογικό άλλοθι. Ιδού γιατί:

Ο Πρωθυπουργός με την απόφασή του να κλείσει την ΔΕΚΟ με τον ισχυρότερο συμβολισμό επιδιώκει να προσωποποιήσει ο ίδιος την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στην κοινή γνώμη στο εξωτερικόΤην ίδια στιγμή, πολώνει την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους οποίους μπορεί να καταγγείλει για εμμονή στον κρατισμό που οδήγησε τη χώρα στο γκρεμόΠαράλληλα, φέρνει σε δεινή θέση του δύο κυβερνητικούς του εταίρους καθώς η συμβολική κίνηση με το κλείσιμο της ΕΡΤ τους προκαλεί μεγάλη αμηχανία καθώς θα πρέπει είτε να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση είτε να βρουν έναν εύσχημο τρόπο για να «καταπιούν» την πρωτοβουλία Σαμαρά. Στην πρώτη περίπτωση, αυτή της απόσυρσης της εμπιστοσύνης που πάντως δεν είναι η πλέον ισχυρή εκδοχή, η χώρα οδηγείται στις εκλογές και το ΠΑΣΟΚ, κυρίως, με τη ΔΗΜΑΡ σε εκλογική περιπέτεια. Στη δεύτερη περίπτωση, της αποδοχής των τετελεσμένων τότε εξαναγκάζονται σε μία αργή αλλά γεωμετρικά αυξανόμενη απαξίωση καθώς εμφανίζονται απλώς ουραγοί του ΜαξίμουΥπό την επιφύλαξη, λοιπόν, μίας γενικευμένης αντίδρασης με φυτίλι την ΕΡΤ, ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι μόνον κερδισμένος μπορεί να βγει πολιτικά από τη χθεσινή πρωτοφανή κίνηση της φίμωσης του δημόσιου φορέα ραδιοτηλεόρασης.

Είναι έτσι. Θα φανεί πολύ σύντομα. Πάντως, η χθεσινή κίνηση του Πρωθυπουργού, δεν υπάρχει αμφιβολία, θέτει σε περιδίνηση την κυβέρνηση και απειλεί να μετασχηματίσει βίαια όλο το πολιτικό σκηνικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα