Η καμπάνα του Παπαγεωργόπουλου… χτύπησε στον Κορυδαλλό

Και κυρίως στην έκτη πτέρυγα, που κατά κύριο λόγο βρίσκονται υπόδικοι για οικονομικά εγκλήματα, και ορισμένοι εξ αυτών, όπως λέγεται, διάβασαν πίσω από την ετυμηγορία για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο ένα ηχηρό μήνυμα και για άλλες επικείμενες δίκες με ανάλογο αντικείμενο.

Και οι δικαστές όμως δεν είδαν, όπως λέγεται με το ίδιο μάτι, όλοι την απόφαση. Με την ρητή επιφύλαξη ότι δεν γνωρίζουν τη δικογραφία σε όλες τις πτυχές της όπως το δικαστήριο που έκρινε την υπόθεση και με τη σαφή

υπόμνηση ότι δεν επιθυμούν να παρέμβουν στο δικαιοδοτικό έργο των συναδέλφων τους, επιστημονικά και νομικά, άλλοι ταυτίζονταν με την καταδίκη των ισόβιων και άλλοι διαφωνούσαν με αυτή.

Όσοι συμφωνούσαν έλεγαν χαρακτηριστικά πως από τη στιγμή που κρίθηκε ένοχος ενός τόσο απαξιωτικού για την ιδιότητα του αδικήματος ένας πρώην κρατικός λειτουργός, τα ισόβια ήταν μονόδρομος για το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Σημείωναν δε, με νόημα, ότι μόνος του το διέγραψε εξαιτίας της διάρκειας της αξιόποινης πράξης.

Οι διαφωνούντες πάλι έλεγαν ότι δεν μπορεί, ακόμα και σε καιρό δημοσιονομικής κρίσης, να εξομοιώνονται η αξία της ανθρώπινης ζωής με το χρήμα. Και χαρακτήριζαν αναχρονιστικές τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, που έχει γεννηθεί και ισχύει από το 1950!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα πρέπει τώρα να περιμένει την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου προκειμένου να πείσει ότι δεν είναι ένοχος ή έστω ότι είναι άξιος αναγνώρισης ενός ελαφρυντικού, που από μόνο του είναι ικανό να σπάσει τα ισόβια δεσμά. Και μέχρι τότε άπαντες, είτε συμφωνούν, είτε διαφωνούν αναγνωρίζουν ότι και αυτή η απόφαση όπως όλες, είναι σεβαστή πρωτίστως από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα