Η Κροατία 28ο μέλος της Ε.Ε.

12:07 1/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Η Κροατία γίνεται το δεύτερο κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μετά τη Σλοβενία, που γίνεται δεκτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τους Κροάτες η ένταξη στην Ε.Ε. αποτελεί το τέλος ενός κύκλου -που ξεκίνησε με την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από τη Γιουγκοσλαβία και τον αιματηρό εμφύλιο που ακολούθησε- και την αρχή ενός νέου, ως ισότιμου μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της χώρας, Ίβο Γιοσίποβιτς έσπευσε να τονίσει ότι η Κροατία θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή

Ένωση, στέλνοντας μήνυμα ότι η έχθρα του εμφυλίου έχει μείνει οριστικά στο παρελθόν. «Επιθυμούμε η Ευρώπη να μην σταθεί στα σύνορά μας. Ας είναι ανοιχτή σε όλες τις χώρες και τους ανθρώπους καλής βούλησης, σε όσους επιθυμούν να μοιραστούν ειρηνικά και ελεύθερα με άλλους το ευρωπαϊκό όνειρο και το μέλλον», τόνισε, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος, στην πλατεία Μπαν Γέλατσιτς του Ζάγκρεμπ.

Η συγκυρία έφερε όμως την Κροατία να εισέρχεται σε μια Ευρώπη χειμαζόμενη από την κρίση, τη στιγμή που και η ίδια αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα που φαντάζουν ανυπέρβλητα: Βρίσκεται στο πέμπτο έτος ύφεσης και η ανεργία έχει σκαρφαλώσει στο 21%. Η Κροατία είναι το τρίτο φτωχότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα