Όχι της τρόικας στο νέο σύστημα φορολόγησης ακινήτων

11:05 1/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Τα τεχνικά κλιμάκια διατυπώνουν σύμφωνα με πληροφορίες ενστάσεις για το νέο τρόπο φορολόγησης των ακινήτων, εστιάζοντας στην πολυπλοκότητα του νέου συστήματος με τους 33 συντελεστές, ενώ υποστηρίζουν ότι η αλλαγή του τρόπου είσπραξης του, μπορούν να δημιουργήσει δημοσιονομικά προβλήματα. Δηλαδή η μεταφορά της είσπραξης από τους παρόχους ενέργειας και κυρίως την ΔΕΗ στην εφορία και τις τράπεζες ανησυχεί τους πιστωτές μας που θεωρούν ότι θα εισπραχθούν

πολύ λιγότερα από τα 3,17 δισ. ευρώ. που προβλέπονται στο μνημόνιο.

Ταυτόχρονα ζητούν για το τρέχον έτος την «κατάργηση» της πέμπτης και ζητούν το ειδικό τέλος ακινήτων να εισπραχθεί στο σύνολο του το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο. Σε διαφορετική περίπτωση αναφέρουν εκπρόσωποι της τρόικας θα δημιουργηθεί τρύπα ύψους 400 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2013. Γ τρύπα αυτή θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα. Βέβαια, η υστέρηση αυτή θα γίνει πλεονέκτημα για το έτος 2014 στην περίπτωση που διατηρηθούν οι 5 δόσεις. Δηλαδή τα 400 εκατ. ευρώ (που αποτελούν την πέμπτη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων) θα διευκολύνουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Στο μεταξύ ενστάσεις υπάρχουν και για τις ρυθμίσει ληξιπρόθεσμων χρεών. Τα στελέχη της τρόικας εκτιμούν ότι θα εισπραχθούν 200 εκατ. ευρώ λιγότερα από αυτά που έχουν προϋπολογισθεί. Ζητούν ήδη το ποσό αυτό να καλυφθεί από άλλες πηγές, αλλά το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι η πρόβλεψη αυτή είναι λανθασμένη, υποστηρίζοντας ότι αντίθετα τα έσοδα από τις δύο ρυθμίσεις θα είναι περισσότερα από τα αρχικώς εκτιμηθέντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα