Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση «κοστίζει» 300 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τεχνικών κλιμακίων η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% θα κοστίσει στον προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ Ταυτόχρονα οι εκπρόσωποι των δανειστών διαφωνούν με το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα υπάρξει όφελος για την αγορά, ωστόσο θα συναινέσουν εφόσον η ελληνική πλευρά προσδιορίσει μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρώ. Το παράδοξο είναι ότι η κυβέρνηση επιμένει σε ένα μέτρο

που είναι άγνωστο αν θα αποδώσει, αντίθετα μάλιστα οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν περνάει στην αγορά αλλά το καρπώνονται οι ιδιοκτήτες. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ψάχνει ισοδύναμα 300 εκατ. ευρώ δεν δείχνει την ίδια διάθεση να αποφύγει τις μειώσεις στις συντάξεις των αποστράτων ύψους 200 εκατ. ευρώ!

Πάντως Μελέτη των Jarko Harju (από το University College του Λονδίνου – UCL) και Tuomas Kosonen (από το κυβερνητικό ινστιτούτο οικονομικής έρευνας της Φινλανδίας, Vatt) με τίτλο «Μείωση του ΦΠΑ στα εστιατόρια: φθηνότερο φαγητό και περισσότερες υπηρεσίες;» δείχνει ότι οι τιμές στον κλάδο εστίασης υποχώρησαν κατά μέσον όρο μόλις κατά 2,1%, παρά τη μείωση του ΦΠΑ κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες. Μόνο το 1/3 των καταστημάτων πέρασε στις τιμές όλη τη μείωση του ΦΠΑ, ενώ τα υπόλοιπα δεν μείωσαν τις τιμές τους σχεδόν καθόλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα