Η μελαμίνη μπορεί να διαρρεύσει στο φαγητό

Η χημική αυτή ουσία μπορεί να διαρρέεται από τα σκεύη στις τροφές, ιδίως όταν αυτές τρώγονται καυτές, σύμφωνα με μια νέα ταϊβανέζικη επιστημονική έρευνα.

Πάντως οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει πως η μελαμίνη είναι όντως επιβλαβής στις ποσότητες που ανιχνεύθηκαν σε εθελοντές, οι οποίοι έφαγαν καυτή σούπα από μπολ μελαμίνης.

Οι Ταϊβανέζοι επιστήμονες ζήτησαν από έξι εθελοντές 20 έως 27 ετών να φάνε καυτή σούπα (με αρχική θερμοκρασία

90 βαθμών Κελσίου) από μπολ μελαμίνης, ενώ άλλοι έξι έφαγαν από κεραμικά μπολ. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από τα ούρα των 12 ατόμων. Σε επόμενη φάση, οι δύο ομάδες των έξι ατόμων αντάλλαξαν τα σκεύη από τα οποία έφαγαν τη σούπα, ενώ ακολούθησε πάλι έλεγχος ούρων.

Η ανάλυση έδειξε ότι στα ούρα όσων είχαν φάει από σκεύος μελαμίνης, υπήρχαν κατά μέσο όρο 8,35 μικρογραμμάρια μελαμίνης έναντι 1,31 μικρογραμμαρίων στα ούρα όσων είχαν φάει από τα κεραμικά σκεύη.

Οι ερευνητές δεν μελέτησαν τις τυχόν επιπτώσεις για την υγεία από την αυξημένη παρουσία της μελαμίνης, ούτε είναι σαφές αν και κατά πόσο αυτά τα επίπεδα της εν λόγω ουσίας στα ούρα οδηγούν σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, ενώ δεν είναι γνωστό σε ποιο βαθμό ο οργανισμός κατακρατεί την αυξημένη μελαμίνη σε βάθος χρόνου.

Οι μεγάλες δόσεις μελαμίνης -η οποία, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται σε ορισμένα σκεύη, πλαστικά, βιομηχανικά επιχρίσματα και λιπάσματα- είχαν θεωρηθεί υπεύθυνες για τον θάνατο έξι μωρών στην Κίνα το 2008, ενώ είχαν στείλει στο νοσοκομείο άλλα 50.000 περίπου λόγω βλάβης στα νεφρά τους. Σε χαμηλές δόσεις, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, η μελαμίνη μπορεί να δημιουργήσει πέτρες στα νεφρά και άλλα νεφρολογικά προβλήματα τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες.

Πάντως, ο ειδικός στις παθήσεις των νεφρών Κρεγκ Λάνγκμαν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, δήλωσε ότι η ταϊβανέζικη έρευνα, αν και εγείρει ενδιαφέροντα ερωτηματικά και ανησυχίες, στην πραγματικότητα δεν αποδεικνύει τίποτε. Είπε όμως ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μελέτες για τις μακροπρόσθεσμες βιολογικές επιπτώσεις της μελαμίνης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα