Η ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Μεγάλες ανατροπές, παρά τις μικρές υποχωρήσεις της τελευταίας στιγμής, κρύβει η συμφωνία των αρμόδιων υπουργείων με την Τρόικα Εξωτερικού. Τέλος για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Στο 50% η αποζημίωση για τους νέους, μάξιμουμ 4 μήνες η προειδοποίηση.

Σύμφωνα με την τελική συμφωνία και εκτός απροόπτου αφού για να βρεθεί τρόπος ώστε η ΔΗΜΑΡ να κάνει την … κωλοτούμπα και να ψηφίσει τα εργασιακά γίνονται ακόμη και σήμερα διαβουλεύσεις για μικρές

βελτιωτικές παρεμβάσεις, μεγάλοι χαμένοι δεν είναι μόνον οι νέοι αλλά και οι ήδη εργαζόμενοι, που όταν θα ψηφιστεί το σχετικό σχέδιο νόμου από τη Βουλή δεν θα έχουν συμπληρώσει 16 έτη δουλειάς στον ίδιο εργοδότη.

Οι εργαζόμενοι πέραν των 16 ετών δικαιούνται αποζημίωση 12 μισθών, συν ένα μισθό για κάθε επιπλέον χρόνο δουλειάς, αλλά με πλαφόν τα 2.000 ευρώ. Σε αυτό το σημείο υπαναχώρησε η τρόικα , η οποία αρχικά είχε προτείνει μόνο 6 μισθούς των 586 ευρώ και στη συνέχεια πλαφόν τα 1.800 ευρώ.

Για τους παλιούς εργαζόμενους που έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 16 ετών τα χρόνια της αποζημίωσής τους «παγώνουν» κατά την ημερομηνία ψήφισης του νόμου. Αντίθετα για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας η ανώτερη αποζημίωση θα είναι οι 12 μισθοί στα 16 χρόνια προϋπηρεσίας.

Οι τριετίες

Οι τριετίες διατηρούνται (μέχρι να κοπούν) παγωμένες, παρά την αντίθετη άποψη της τρόικας, ωστόσο χάνεται το επίδομα γάμου. Ο νέος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από τον Απρίλιο.

Ο κατώτατος μισθός

Ο κατώτατος μισθός θα ρυθμίζεται μετά από διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων, ωστόσο την τελική απόφαση θα παίρνει η κυβέρνηση. Μάλιστα εάν οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνήσουν για τη χορήγηση κάποιου επιπλέον επιδόματος, αυτί δεν θα είναι δεσμευτικό για τις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των οργανώσεων που συμμετέχουν στη συζήτηση.

Ο χρόνος εργασίας

Παρότι η τρόικα ζήτησε να υπάρχει διευθέτηση του χρόνου με ατομική σύμβαση εργασίας, τελικά ο ευέλικτος χρόνος εργασίας θα συμφωνείται μεταξύ του εργοδότη και ενώσεων προσώπων.

Ωστόσο, μειώνεται ο χρόνος ανάπαυσης ανάμεσα στις δύο βάρδιες από τις 12 στις 11 ώρες, όπως προβλέπει και η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Επίσης, θα αποσυνδεθεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από το ωράριο των εργαζομένων το οποίο θα ξεκινά μια ώρα νωρίτερα ή θα ολοκληρώνεται μια ώρα αργότερα από τη λειτουργία του καταστήματος χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται το 8ωρο.

Τέλος το 6ήμερο θα ισχύει στο λιανεμπόριο, χωρίς όμως να ξεπερνά το 40ώρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα