Η Τουρκία …φλέγεται για έκτη ημέρα

09:50 5/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Η ένταση στην Τουρκία παραμένει σήμερα το πρωί, έκτη ημέρα των διαδηλώσεων κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τη νύκτα τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας. Παρά τη «συγγνώμη» του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς για την αστυνομική βία των προηγουμένων ημερών, χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν μόλις έπεσε το σκοτάδι την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, όπου φώναξαν συνθήματα ζητώντας την αποχώρηση του πρωθυπουργού. Χιλιάδες

άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης στην Άγκυρα. Με τη συνομοσπονδία των συνδικάτων του δημοσίου τομέα KESK που κήρυξε από χθες διήμερη απεργία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές, ενώνεται σήμερα η συνομοσπονδία των εργατών συνδικάτων DISK με 420.000 μέλη.

Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού και δακρυγόνα για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς τα γραφεία του τούρκου πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης στην πόλη Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου ένας νέος 22 ετών τραυματίσθηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας και υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του. Νωρίς σήμερα το πρωί, τουλάχιστον 25 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Σμύρνη με την κατηγορία της διάδοσης «ψεύτικων και δυσφημιστικών πληροφοριών» μέσω του Twitter, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Σύμφωνα με τον Αλί Ενγκιν, τοπικό στέλεχος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), οι συλληφθέντες κρατούνται διότι «κάλεσαν σε διαδήλωση».

Σήμερα αναμένεται συνάντηση του αναπληρωτή πρωθυπουργού Μπουλέντ Αρίτς με εκπροσώπους των διαδηλωτών, και αν δεν υπάρξει κάποια συμφωνία η σημερινή νύχτα θα εξελιχθεί όπως και οι προηγούμενες πέντε με …πόλεμο.

Τι λέει ο Λευκός Οίκος και ο ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος σήμερα χαιρέτισε τη δημόσια συγγνώμη που ζήτησε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς για τη χρήση δυσανάλογης βίας από την αστυνομία κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι δήλωσε επίσης σήμερα πως ανησυχεί ιδιαίτερα για τις αναφορές που κάνουν λόγο για υπερβάλλοντα ζήλο των αστυνομικών οργάνων στην Τουρκία κατά των διαδηλωτών.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ αναφερόμενος στα σχόλια του Αρίντς δήλωσε πως «ευελπιστούμε πως η τουρκική κυβέρνηση, όπως το έχουμε καταστήσει σαφές, θα χειρισθεί το θέμα με τρόπο που θα σέβεται τα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου και της συνάθροισης, τα οποία είναι θεμελιώδη σε κάθε δημοκρατία. Και χαιρετίζουμε τα σχόλια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη για τη δυσανάλογη χρήση βίας και εξακολουθούμε να αξιώνουμε να ερευνηθούν τα γεγονότα αυτά». Την ίδια αξίωση για «τάχιστη, πλήρη, αμερόληπτη και ανεξάρτητη έρευνα» όσον αφορά τη χρήση δυσανάλογης βίας από την τουρκική αστυνομία τάχθηκε σήμερα από τη Γενεύη και η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Σεσίλ Πουγί. «Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Εκδηλώσεις συμπαράστασης στο Παρίσι

Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ στο Παρίσι σε ένδειξη συμπαράστασης στις παλλαϊκές κινητοποιήσεις στην Τουρκία και για να καταγγείλουν την δυσανάλογη αστυνομική βία με την οποία τις αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσαν ανταποκριτές. «Κάτω το φασιστικό καθεστώς στην Τουρκία», «Ζήτω η αντίσταση της Ταξίμ», φώναζαν υπό τον ήχο ταμπούρλων οι διαδηλωτές, στη συντριπτική πλειονότητά τους νέοι, αναφερόμενοι στην εμβληματική κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης στην οποία συγκεντρώνονται οι αντιδρώντες στα μέτρα της κυβέρνησης.

Διοργανωμένη στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας από την Συνέλευση των Πολιτών τουρκικής καταγωγής (ACORT), η διαδήλωση κατόρθωσε να συνενώσει πολλές τουρκικές, κουρδικές οργανώσεις και ομάδες προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, κάτω από το κεντρικό σύνθημα «Τέρμα στην αστυνομική βία». «Θέλουμε επιτέλους δημοκρατία στην Τουρκία, οι Τούρκοι ουδέποτε γεύτηκαν τη δημοκρατία», εξήγησε ο Οζάν Κετσελί, μέλος της Ένωσης Αλεβιτών της Γαλλίας (μιας προοδευτικής ομάδας σιιτών που αριθμεί περίπου 15 εκατ. πιστούς στην Τουρκία), καταγγέλλοντας «την καταπίεση των Κούρδων, της αριστεράς, των διανοουμένων, των οικολόγων».

Από την περασμένη Παρασκευή η Τουρκία έχει παρασυρθεί από μία πλημμυρίδα κινητοποιήσεων άνευ προηγουμένου. Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον Ερντογάν για αυταρχική διακυβέρνηση και του προσάπτουν ότι θέλει «να εξισλαμίσει» τη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα