«Μπλόκο» Κουβέλη στην πώληση της ΕΥΑΘ

08:55 5/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Αν και μετά την επίδειξη αδιαλλαξίας του Αντώνη Σαμαρά επί του αντιρατσιστικού, ουδείς μπορεί να μιλήσει ξανά με ασφάλεια και αξιοπιστία περί «κόκκινων γραμμών» του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι ελάσσονες κυβερνητικοί εταίροι εκ των πραγμάτων ψάχνουν νέες ενδοκυβερνητικές ισορροπίες.
Μάλιστα, ο Φώτης Κουβέλης,

αν και διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι «δεν ρηγματώνεται η κυβερνητική συνοχή» (το είπε και χθες από τη Θεσσαλονίκη, ξορκίζοντας το σενάριο των πρόωρων εκλογών), εμφανίζεται αποφασισμένος να διεκδικήσει αναβαθμισμένο ρόλο και λόγο για τον ίδιο και το κόμμα του, στο πλαίσιο της διαδικασίας λήψης των κυβερνητικών αποφάσεων.

«Να παραμείνει δημόσια»

Ήδη χθες, η Αγίου Κωνσταντίνου δήλωνε «αιφνιδιασμένη» και με τη «βόμβα» Σκορδά για την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, αλλά και από την προσπάθεια του υπουργού Ανάπτυξης να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Παράλληλα, ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο πώλησης της ΕΥΑΘ (Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης).
«Η ΕΥΑΘ δεν πρέπει να αποτελέσει μέγεθος το οποίο θα εκχωρηθεί στην οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία», είπε χαρακτηριστικά ο Φώτης Κουβέλης, για να προσθέσει ότι «το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό και τούτο ανεξάρτητα από συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αναβάθμιση της λειτουργίας της ΕΥΑΘ. Άλλο θέμα αυτό και τελείως διαφορετικό ζήτημα να εκχωρηθεί η εκμετάλλευση της ΕΥΑΘ στον οποιοδήποτε ιδιωτικό φορέα»

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπονόησε ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν λένε «ναι» γενικώς και αορίστως στις μεταρρυθμίσεις. «Θέλω να σας πω ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, αλλά οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι ουδέτερες, έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο, πρέπει να έχουν δημοκρατικό περιεχόμενο και επιλέγω χαρακτηριστικά να αναφερθώ στην ΕΥΑΘ», είπε χαρακτηριστικά.

Αν δείχνουν κάτι όλα τα παραπάνω, είναι ότι ο Φώτης Κουβέλης -όπως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος- μετά το «μπλόκο» Σαμαρά στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, επιδιώκουν ένα ξαναμοίρασμα της τράπουλας της κυβέρνησης. Και, δεδομένων των αξιώσεων της τρόικας και των ανοιχτών κυβερνητικών εκκρεμοτήτων, εικάζεται ότι αμφότεροι οι ελάσσονες εταίροι θα έχουν αρκετές ευκαιρίες να διαφοροποιηθούν, να επιχειρήσουν να επιβάλουν την άποψή τους και να ζητήσουν αλλαγή συσχετισμών. Το θέμα, βεβαίως, είναι ως πού είναι αποφασισμένοι να φτάσουν το ενδοκυβερνητικό μπρα ντε φερ τους με το Μέγαρο Μαξίμου…

Keywords
Τυχαία Θέματα