Η Τρόικα τα …ψέλνει στην κυβέρνηση για την φοροδιαφυγή

Προβλήματα στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών στην είσπραξη ΦΠΑ και αποτυχία στους περισσότερους στόχους της φορολογικής μεταρρύθμισης εντοπίζει η κοινή έκθεση ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ. Οι έλεγχοι στους πλούσιους φορολογούμενους και στους ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα «έχουν υποπέσει σε απραγία» σύμφωνα με την Τρόικα, ενώ όσον αφορά

στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα αποτελέσματα των εισπράξεων είναι απογοητευτικά.

Συγκεκριμένα, από τις 567 υποθέσεις που εξετάστηκαν, οι οποίες εκπροσωπούν 13,6 δισ. ευρώ, έχουν εισπραχθεί μόνο 29 εκατ. ευρώ. Λόγω της αφερεγγυότητας των μεγάλων οφειλετών, οι δανειστές υποστηρίζουν ότι το ενδιαφέρον θα πρέπει να επικεντρωθεί σε 5.770 οφειλέτες που χρωστούν από 300.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ έκαστος.

Είχε προηγηθεί αλληλογραφία ανάμεσα στις δύο πλευρές με τις εντολές των πιστωτών μας να είναι σαφείς: Το πλαίσιο αλλαγών που προωθεί η τρόικα από κοινού με την ελληνική πλευρά, προβλέπει μεταξύ άλλων στοχευμένους ελέγχους σε ομάδες επαγγελματιών ή πρόσωπα ύποπτα για φοροδιαφυγή. Την υιοθέτηση ενός συστήματος προστασίας για όσους προχωρούν σε σημαντικές καταγγελίες, την σύσταση ειδικών μονάδων για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών, όπως και την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των εφοριών. Το σχέδιο προβλέπει και ίδρυση ειδικών φορολογικών δικαστηρίων.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση:

Φορολογικό

Keywords
Τυχαία Θέματα