Η υπεριδρωσία είναι αρρώστια

Το matrix24.gr φιλοξενεί σήμερα την δερματολόγο Τόνια Βλαδένη, προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για τα συμπτώματα αλλά και τις θεραπείες.

Το νόσημα διακρίνεται σε πρωτοπαθή (ιδιοπαθή) ή δευτεροπαθή και σε εστιακή ή γενικευμένη υπεριδρωσία.

Εμφανίζεται αφμοτερόπλευρα, συμμετρικά στις μασχάλες, στις παλάμες, στα πέλματα, στο πρόσωπο. Υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό σε ποσοστό 30-35%.

Το νόσημα έχει σοβαρές κοινωνικές επαγγελματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων αυτών.

Τι να κάνω;

Η θεραπεία είναι

εξαιρετικά δύσκολη. Περιλαμβάνει τοπική αγωγή, όπως άλατα αλουμινίου, ιοντοφόρηση, χορήγηση αντιχολινεργικών από το στόμα. Ακόμη θα μπορούσαμε να συστήσουμε χειρουργική αφαίρεση των ιδρωτοποιών αδένων ή συμπαθεκτομή. Μειονέκτημα των πιο πάνω παρωχημένων μεθόδων είναι η χαμηλή αποτελεσματικότητα, οι ανεπιθύμητες ενέργειες που τις συνοδεύουν και η απώλεια χρόνου.

Σήμερα πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα ;

Πρόσφατη μέθοδος προσέγγισης και αντιμετώπισης του προβλήματος στο δερματολογικό ιατρείο αποτελεί η αλλαντινή τοξίνη τύπου Α, το γνωστό φάρμακο σε όλους για τις θεραπείες των ρυτίδων.

Πως δρα;

Η ισχυρή αυτή νευροτοξίνη αναστέλλει την απελευθέρωση της ακετιλοχολίνης από τις προσυναπτικές μεμβράνες των μεταγαγγλιακών νευρικών ινών με αποτέλεσμα την τοπική χημική απονεύρωση των ιδρωτοποιών αδένων.

Πως εφαρμόζεται; Θα έχω παρενέργειες;

Πριν την χρήση ο δερματολόγος κάνει χαρτογράφηση της πάσχουσας περιοχής (μασχάλης – παλαμών – πελμάτων) με το τεστ αμύλου – ιωδίου και φωτογράφηση της περιοχής για καταγραφή της έκτασης του προβλήματος.

Ακολουθεί ενδοδερμική έγχυση της τοξίνης με πολύ λεπτή βελόνα ινσουλίνης.

Θα πονέσω;

Γίνεται τοπική αναισθησία με κρέμα gel, κρύο σπρέι, εφαρμογή πάγου. Στην περιοχή της μασχάλης ή αναισθησία δεν είναι απαραίτητη γιατί η μέθοδος δεν προκαλεί πόνο.

Το δοσολογικό σχήμα θα το καθορίσει ο γιατρός.

Η δράση του φαρμάκου γίνεται αντιληπτή σε 2-10 ημέρες μετά την έγχυση.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Διαρκεί 7-16 μήνες για την μασχάλη και 5-12 μήνες για την υπεριδρωσία παλαμών – πελμάτων.

Είναι ασφαλής η μέθοδος;

Η ενδοδερμική έγχυση αλλαντίνης τοξίνης τύπου Α, αποτελεί σήμερα μία μοναδική θεραπευτική επιλογή για το πρόβλημα της υπεριδρωσίας.

Η μέθοδος είναι σχετικά ανώδυνη, με αποτελέσματα που διαρκούν πολλούς μήνες, χωρίς ουλές και δυσμορφίες κατά την εφαρμογή της από έμπειρο δερματολόγο.

Προσφέρει ποιότητα ζωής.

Αντενδείξεις :

- Δευτεροπαθής υπεριδρωσία

- Λήψη αμυνογλυκοσιδών

- Ιστορικό διαταραχής πήξης αίματος

- Μυασθένεια Graves

- Εγκυμοσύνη (για τις γυναίκες)

Η Dr. Τάνια Βλαδένη είναι Ιατρός Δερματολόγος – Υγιειονολόγος-Επιστημονικός Συνεργάτης του Νοσοκομ. «’ΥΓΕΙΑ»

Keywords
Τυχαία Θέματα