ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Στην επίσημη στρατηγική της πολιτείας εντάσσεται πλέον το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω της πόντισης ηλεκτρικού καλωδίου.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Στο νέο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ηλεκτρικού συστήματος (Μελέτη Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς), που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός του έτους, θα περιλαμβάνεται η υλοποίηση του έργου, το οποίο, αφενός μεν αποτελεί αίτημα της Κρητικής κοινωνίας καθώς διασφαλίζει ηλεκτρική επάρκεια, αφετέρου θα διευκολύνει την εγκατάσταση στο νησί

επενδύσεων ΑΠΕ μεγάλου βεληνεκούς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ κ. Γιώργο Κουτζούκο,  ο προϋπολογισμός της διασύνδεσης είναι 800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ και θα ακολουθήσει η εκπόνηση πλήθους ειδικών μελετών για την περαιτέρω διερεύνηση των τεχνικών και άλλων προβλημάτων που συνδέονται με τη χάραξη της διαδρομής του υποβρύχιου καλωδίου, τη χωροθέτηση των «σημείων σύνδεσης» (υποσταθμών) κ.λπ., προκειμένου να αποφασισθεί ο τελικός τρόπος διασύνδεσης. Με βάση πάντως σχετική μελέτη που έχει εκπονήσει ομάδα εργασίας της ΔΕΗ, της ΡΑΕ και του ΔΕΣΜΗΕ εξετάζονται δύο εναλλακτικά τεχνικά σενάρια: Η διασύνδεση του νησιού με την Πελοπόννησο, και η διασύνδεση με την Αττική.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι το έργο να κατασκευαστεί εξ’ ολοκλήρου από τον ΑΔΜΗΕ (με συγχρηματοδότηση από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους) και όχι από τους τρείς επενδυτές οι οποίοι έχουν αδειοδοτηθεί ή έχουν ζητήσει άδεια για την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας και την ταυτόχρονη πόντιση καλωδίου σύνδεσης. Αυτό σημαίνει ότι το καλώδιο με το οποίο η Κρήτη θα συνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα θα είναι ένα: Εκείνο που σχεδιάζει ο ΑΔΜΗΕ. Πώς θα μπορέσουν όμως σε αυτή την περίπτωση να υλοποιηθούν οι επενδύσεις για την εγκατάσταση των ΑΠΕ, κάθε μία από τις οποίες κάνει λόγο για εγκατεστημένη ισχύ περίπου 1000 Μεγαβάτ; Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι τρεις ενδιαφερόμενοι όμιλοι θα κληθούν να προσαρμόσουν τα σχέδιά τους και να εγκαταστήσουν περίπου το ένα τρίτο της δυναμικότητας που είχαν αρχικά προϋπολογίσει . Να εγκαταστήσουν δηλαδή περίπου 300 Μεγαβάτ και να χρησιμοποιούν κατ΄αναλογία το καλώδιο διασύνδεσης.

Η διασύνδεση εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Κρήτη, η οποία, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της αύξησης των αναγκών της σε ενέργεια. Επιπλέον, μέχρι σήμερα, η διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της Κρήτης θεωρείται σχετικά περιορισμένη, παρόλο που το νησί διαθέτει πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό.

Οι Κρητικοί και οι… άλλοι

Οι τρείς όμιλοι που διεκδικούν ο κάθε ένας από ένα project εγκατάστασης ΑΠΕ στην Κρήτη και διασύνδεσης του νησιού είναι οι εξής:

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για έργο που αφορά την τοποθέτηση σειράς 33 συστοιχιών ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 1.077 MW, που θα εκτείνονται και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.Η ELICA Group, του ομίλου Κοπελούζου, για έργο με προϋπολογισμό 1,99 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει την εγκατάσταση 36 σ
Keywords
Τυχαία Θέματα