ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ

Οι γαλλικές εκλογές θα κριθούν την επόμενη Κυριακή στον δεύτερο γύρο, όμως με μία πρώτη ματιά Σοσιαλιστές και Δεξιοί βρίσκονται στην ισοπαλία.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Τα οριστικά αποτελέσματα των γαλλικών κοινοβουλευτικών εκλογών θα γίνουν γνωστά μετά και από τον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής 17 Ιουνίου, όμως μία πρώτη ματιά δείχνει ότι το αριστερό μπλοκ στο σύνολό του

παίρνει τη νίκη από το δεξιό.

Είναι σημαντικό για την πολιτική του νέου προέδρου Φρανσουά Ολάντ μετά τη Γερουσία να ελέγξει και τη Βουλή ώστε να καταφέρει να εφαρμόσει πιο άνετα το φιλόδοξο οικονομικό πρόγραμμά του. Η νίκη αυτή του αριστερού μπλοκ είναι συμβολική καθώς από πλευράς κομμάτων το Σοσιαλιστικό κόμμα του κ. Ολάντ βρίσκεται στήθος με στήθος με το δεξιό UMP και θα χρειασθεί την υποστήριξη κι άλλων αριστερών κομμάτων για να περνάει τα ζητήματα που θέλει από την 577 θέσεων Βουλή.

Η στήριξη όμως των αριστερών οι περισσότεροι των οποίων είναι ευρωσκεπτικιστές και εναντίον κάθε μορφής παγκοσμιοποίησης, σίγουρα θα είναι μετ’ εμποδίων καθώς θα δημιουργούν προσκόμματα σε θέματα όπως περικοπές δαπανών ή διαρθρωτικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν με βάση τις συμφωνίες των Βρυξελλών.

Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι τα δύο μεγάλα κόμματα κυμαίνονται περί το 35% των ψήφων. Η αποχή ήταν σαφώς μεγαλύτερη από τις προεδρικές εκλογές. Ο Ολλάντ οφείλει με βάση το Γαλλικό Σύνταγμα να παρουσιάσει το σχέδιο προϋπολογισμού στη Βουλή τον ερχόμενο μήνα.

Το τελικό αποτέλεσμα που θα γίνει γνωστό μετά τον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής θα καθορίσει το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων και της ριζοσπαστικότητας που θα διακρίνει τον  Γάλλο πρόεδρο στην αντίθεσή της με την Αγκελα Μέρκελ και τον προκάτοχό του Νικολά Σαρκοζί.

Τέλος θα πρέπει να πούμε ότι το Λαϊκό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν αν και η ίδια πήγε καλά στις προεδρικές εκλογές, έχασε περίπου 4 μονάδες και κυμαίνεται γύρω στο 14%.

Keywords
Τυχαία Θέματα