Ηλεκτροσόκ στην κυβέρνηση

08:58 5/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Στις 11 το βράδυ υπήρχε συμφωνία. Λίγη ώρα αργότερα, και ενώ τα ΜΜΕ μετέδιδαν τα περί κοινής στάσης των τριών αρχηγών, ένα θρίλερ παιζόταν στο παρασκήνιο. Ο Φώτης Κουβέλης τηλεφωνούσε στον Αντώνη Σαμαρά, έξαλλος για τις διαρροές του οικονομικού επιτελείου, και ο Πρωθυπουργός ζητούσε, με τη σειρά του, από τον Γ. Στουρνάρα

να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ώστε να εκτονωθεί η ένταση.

Πραγματικότητα ή επικοινωνία; Με άλλα λόγια, ο κ. Κουβέλης όντως είδε τον Γ. Στουρνάρα να μεταφράζει, κατά το μνημονιακό δοκούν, τη συμφωνία των τριών ή φοβούμενος τις αντιδράσεις για την… αλλαγή πορείας επιχείρησε μία επικοινωνιακή αναδίπλωση; Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγουν να σχολιάσουν την ένταση που προκλήθηκε, συνομιλητές του κ. Σαμαρά που έχουν γνώση όσων συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου σημειώνουν ότι… και οι δύο έχουν δίκιο. Δηλαδή, και ο ενιαίος φόρος, όπως τον περιγράφει ο κ. Κουβέλης συμφωνήθηκε αλλά για το 2014, και η διατήρηση του, έστω και με άλλη ονομασία και λίγο μικρότερο κόστος, «χαρατσιού» για το 2013.

Σε κάθε περίπτωση, η νευρικότητα μεταξύ ΔΗΜΑΡ και υπουργείου Οικονομικών είναι χαρακτηριστική των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει η τρικομματική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που μόλις ξεκίνησαν. Εφόσον, μάλιστα, αληθεύουν οι πληροφορίες που θέλουν τους επικεφαλής της τρόικας αποφασισμένους να μην αφήσουν ούτε ευρώ στην τύχη, η κυβέρνηση θα βρεθεί απέναντι σε δύσκολες αποφάσεις.

Πλην του φόρου στα ακίνητα, άλλωστε, υπάρχουν τα ζητήματα της κινητικότητας στο Δημόσιο, όπου ακόμη και χθες η τρόικα δεν άνοιξε τα χαρτιά της σε σχέση με το ελληνική σχέδιο, σειρά εισπρακτικών μέτρων, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κ.α.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να έχει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, ευρισκόμενος σε ανοικτή γραμμή με τον κ. Γ. Στουρνάρα, ενώ είναι σαφές ότι βασική πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να κλείσουν το ταχύτερο, και με τον πλέον αξιοπρεπή πολιτικά τρόπο για τη χώρα και την κυβέρνηση, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός, που χθες επανέλαβε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, δεν επιθυμεί, προφανώς τη ρήξη, αλλά ούτε καν μία μακρά εμπλοκή με την τρόικα που θα έβαζε τη χώρα ξανά στο κάδρο της κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα