Ημέρα ανεξαρτησίας ή εθνικού πένθους για τις ΗΠΑ

08:21 4/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Το 1776 με τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας (Declaration of Independence) ανεξαρτητοποιήθηκαν δεκατρείς Πολιτείες της Αμερικής από την αποικιοκρατία των Βρετανών. Η διακήρυξη που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο, θεωρείται ως η πράξη ίδρυσης του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Τα επόμενα χρόνια όμως η 4η Ιουλίου δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα «γούρικη» για το νεοσύστατο κράτος. Μάλιστα στις 4 Ιουλίου 1826 απεβίωσαν -την ίδια μέρα- δύο πρώην πρόεδροι: ο Τζον Άνταμς (2ος πρόεδρος) και ο Τόμας Τζέφερσον (3ος πρόεδρος). Ο τελευταίος μάλιστα ήταν ο άνθρωπος που έγραψε τη διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

Πέντε

χρόνια αργότερα, στις 4 Ιουλίου 1831, απεβίωσε και ο Τζέιμς Μόνροου, 5ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τζον Άνταμς, ο πρώτος αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και δεύτερος πρόεδρος της χώρας μετά τον Τζορτζ Ουάσινγκτον, γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1735. Ήρθε στο προσκήνιο στην αρχή της Αμερικανικής Επανάστασης. Ως εκπρόσωπος της Μασαχουσέτης στο Ηπειρωτικό Κογκρέσο, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο για να πειστεί το Κογκρέσο να εγκρίνει την Διακήρυξη Ανεξαρτησίας το 1776.

Ο Τόμας Τζέφερσον γεννήθηκε στη πολιτεία της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ το 1743. Ελληνομαθής, ορθολογιστής και υπέρμαχος του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας, συνέταξε την περίφημη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και ήταν θαυμαστής της Γαλλικής Επανάστασης. Έγινε υπουργός Εξωτερικών ύστερα από την επιστροφή του από το Παρίσι το 1789, με την κυβέρνηση του Τζορτζ Ουάσινγκτον και διετέλεσε Πρόεδρος των ΗΠΑ για δύο συνεχόμενες θητείες. Αργότερα ίδρυσε το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Απεβίωσε στις 4 Ιουλίου του 1826 στη Βιρτζίνια.

Ο Τζέιμς Μόνροου γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1758 και αυτός στη Βιρτζίνια και σπούδασε νομικά υπό τον Τόμας Τζέφερσον από το 1780 έως το 1783. Το 1782 εκλέχθηκε βουλευτής. Για ένα διάστημα διορίστηκε πρέσβης των ΗΠΑ στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Το 1806 εκλέχθηκε διοικητής της Βιρτζινίας. Το 1811, ο Πρόεδρος Μάντισον τον τοποθέτησε υπουργό εξωτερικών. Το 1816 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Συμπολιτείας.Το όνομα του Μόνροου έχει συνδεθεί με το δόγμα, που φέρει το όνομά του και καθιέρωνε την ουδετερότητα των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι των Ευρωπαϊκών διενέξεων. Ο Μόνροου πέθανε στις 4 Ιουλίου 1831 από καρδιακή ανεπάρκεια και φυματίωση.

Έγινε έτσι ο τρίτος στη σειρά Πρόεδρος και ο δεύτερος με καταγωγή από τη Βιρτζίνια, που πέθανε την ημέρα της εθνικής επετείου της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα