Καυτές, μνημονιακές πατάτες στα χέρια παλιών και νέων υπουργών

Οι δανειστές αναμένεται να ζητήσουν το αυτονόητο, την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, όταν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί επιδιώκουν την υπογραφή μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας, η οποία θα πρέπει μάλιστα, να τηρηθεί αυτή την φορά…

Ζητούμενο για τη νέα κυβέρνηση είναι το κατά πόσο θα καταφέρει να ολοκληρώσει την παρούσα διαπραγμάτευση γρήγορα μεταφέροντας για το φθινόπωρο, τα «καυτά» θέματα.

Καθώς το οικονομικό επιτελείο παρέμεινε χωρίς αλλαγές, δεν αναμένονται εκπλήξεις από την πλευρά του Γιάννη Στουρνάρα και της παρέας του στο στρατηγείο του Συντάγματος. Στην επόμενη συνάντηση της Τρόικας με την νέα πλέον κυβέρνηση, θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις για τον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, την εφαρμογή του ενιαίου φόρου ακινήτων, και το δύσκολο στοίχημα των αποκρατικοποιήσεων. Το ποσό που διακυβεύεται από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, υπολογίζεται στα 8,1 δισ. ευρώ, και γι’ αυτό οι δανειστές ασκούν ισχυρές πιέσεις.

Αντίθετα, η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η μετάβαση από τον Μανιτάκη στον Μητσοτάκη δεν αποτέλεσε μόνο έκπληξη. Δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το θέμα των απολύσεων και μετατάξεων αποφασιστικά. Ρόλο σε αυτό θα διαρδραματίσει και η υφυπουργός Έφη Χριστοφιλοπούλου του ΠΑΣΟΚ. Το υπουργείο βρίσκεται στο στόχαστρο της Τρόικας καθώς κατηγορείται ο πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, για τη μη υλοποίηση της δέσμευσης ως προς τις 2.000 απολύσεις και τους 12.500 υπαλλήλους που έπρεπε να μπουν σε καθεστώς κινητικότητας. Στοίχημα αποτελεί η ευρύτερη αναδιοργάνωση του Δημοσίου.

Όσο κι αν θεωρείται «κλισέ», η καρέκλα του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, χαρακτηρίζεται ηλεκτρική. Η προηγούμενη τριπλέτα στην ηγεσία έπεσε στην τρύπα των ελλειμμάτων του ΕΟΠΥΥ. Τώρα, ο κ. Γεωργιάδης μαζί με τους Αντώνη Μπέζα και την Ζέττα Μακρή (αφού η Σοφία Βούλτεψη πέρασε και δεν κάθισε) πρέπει να βρει τρόπο να εξευμενίσει την Τρόικα, χωρίς νέα μέτρα, τα οποία αποκλείει άλλωστε και η νέα – υπό σχεδιασμό – προγραμματική συμφωνία.

Με … ελεγκτή ή τοποτηρητή τον Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος «έφαγε» στην καραμπόλα τον Νίκο Παναγιωτόπουλο για τον οποίο δεν έχει ακουστεί κάποιο σοβαρό παράπονο για τη θητεία του στο υπουργείο Εργασίας, ο Γιάννης Βρούτσης παραμένει στο τιμόνι του υπουργείου Εργασίας. Αν και όλο το προηγούμενο διάστημα, πολλοί θεωρούσαν ότι ο κ. Βρούτσης θα ήταν από τους πρώτους αποχωρήσαντες, παρέμεινε τελικά στη θέση του, ίσως γιατί κανείς δεν ήθελε να κάτσει σε αυτή, ίσως γιατί τον στήριξε ο Γιάννης Στουρνάρας. Το σίγουρο είναι ότι οι καυτές πατάτες, που αναμένεται να κάψουν περισσότερο ελέω της νέας προγραμματικής συμφωνίας, είναι πως θα μειωθεί η ανεργία με λιγότερα χρήματα από το ΕΚΤ και πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, παρά τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τα συνεχώς διευρυνόμενα ελλείμματα στα ταμεία.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο Γιάννης Μανιάτης καλείται να διαχειριστεί την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τη ΔΕΗ, ο Κωστής Χατζηδάκης θα πρέπει να ανοίξει την στρόφιγγα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα πρέπει να «τρέξει» την επανεκκίνηση των οδικών αξόνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα