Καινοτόμοι επιχειρηματίες επενδύουν στην Ελλάδα της κρίσης!

Με τον επενδυτή και πρώην τραπεζίτη Jason Μανωλόπουλος, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των Ελλήνων επιχειρηματιών.

Όταν το Μάιο του 2011 που δημοσιεύθηκε στην αγγλική γλώσσα το βιβλίο του Jason Μανωλόπουλου στην Ελλάδα για τα επαχθή δάνεια (απεχθές χρέος), οι φίλοι και η οικογένειά του δεν ήταν μακριά από το να τον χαρακτηρίσουν «τρελό». Εκείνη την εποχή, η διατριβή του ήταν εκρηκτική: Η Ελλάδα

πρόκειται να χρεοκοπήσει, αν το σύστημα δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί χωρίς πραγματικό σοκ για να σαρώσει την αναποτελεσματική και διάχυτη πελατειακή σχέση του κράτους. Οι πιο επιεικείς του δίνουν ως ελαφρυντικό της περίστασης ότι είναι ένας εκπατρισμένος πρώην τραπεζίτης που για σχεδόν τριάντα πέντε χρόνια ήταν μεταξύ του Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, εξ ονόματος της Barclays Capital, Merrill Lynch, Rosbank. Το 2008, ο Jason επιστρέφει στη χώρα του. «Υπήρξα για πάρα πολύ καιρό μακριά από την Ελλάδα», σχολίασε. Ξεκίνησε το hedge fund Dromeus Capital, κάτι σπάνιο στη χώρα. Έπρεπε να περιμένουμε το 2012 για το βιβλίο του, ώστε να μεταφραστεί στα ελληνικά. Σε blogs, η αντίδραση ήταν βίαιη. Η πολιτική τάξη, που ο Jason κατηγόρησε, τον αγνόησε επιδεικτικά. Μέχρι που μια μέρα, την ίδια χρονιά ξεκίνησε το Fund εντελώς αφιερωμένο στις ελληνικές ενέργειες των επενδυτικών κεφαλαίων. Χάρη στην επιτυχία αυτού του ταμείου, o Jason Μανωλόπουλος ξαφνικά γίνεται σεβαστός.

Εν τω μεταξύ, η πραγματικότητα επιβεβαιώνει τις προβλέψεις του. Τέλη Οκτωβρίου 2011, οι αρχές της ευρωζώνης και το ΔΝΤ απαιτούν από την Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της. Ο τραπεζίτης είχε κάνει το λάθος να έχει δίκιο από πολύ νωρίς και, ίσως, να εκφράσει επικρίσεις στην πρώτη και άμεση γλώσσα που έμαθε, καθώς εργάζονταν σε επενδυτικές τράπεζες. Είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω λίγο πριν από την απελευθέρωση της γαλλικής έκδοσης του βιβλίου του. Ο διάλογος που ακολούθησε: «Η ύφεση θα συνεχιστεί το 2014 και το 2015 θα έχουμε την αρχή της ανάκαμψης. Θα χρειαστούν δέκα χρόνια για την κατάσταση στην Ελλάδα ώστε να βελτιωθεί. Η κρατική μηχανή συνεχίζει να παρεμποδίζει κάθε εξέλιξη και αρκετές βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να περιμένουν “, επιμένει.

Αλλά να, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στην Ελλάδα. Μου προσφέρθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω μια νέα γενιά επιχειρηματιών που τεμαχίζουν την εικόνα που έχουμε για αυτή τη χώρα (1).

Δεκάδες μικρο-επιχειρήσεις μπορεί να επισκεφθεί κανείς στην Αθήνα. Η ηλιόλουστη πόλη διατηρεί μια απίστευτη γοητεία, αλλά και στις παγίδες της φτώχειας πέφτουν όλο και περισσότερες γειτονιές: ζητιάνοι είναι παντού στους δρόμους και τις δημόσιες συγκοινωνίες, οι άστεγοι μια “καινοτομία” σε αυτή τη χώρα πολλαπλασιάζεται.

Κοντά στο Κοινοβούλιο υπάρχει η κεντρική πλατεία του Συντάγματος. Εκεί βρίσκεται ένα κτίριο της δεκαετίας του ’50, ο «Σπαρτιάτης»» και του αξίζει μια καλή αποκατάσταση. Εδώ φιλοξενούνται πολύ μικρές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από νέους επιχειρηματίες. Θα επισκεφτούμε την πιο πρόσφατη από αυτές: την Locish, που γεννήθηκε πέρυσι.

Σε ένα δωμάτιο δέκα τετραγωνικών χωρίς παράθυρα δεσπόζει η μαύρη πειρατική σημαία σε μέγεθος XL . Ο εξοπλισμός του; Τέσσερις υπολογιστές, τρεις οθόνες και ένας εκτυπωτής, τα μισά προσωπική περιουσία των δύο ιδρυτών. Η ομάδα; Alex Χριστοδούλου και ο Γρηγόρης Ζωντανός δύο Έλληνες στα τριάντα τους, και ο Μιχαήλ, ένας 20αχρονος Ρώσος. Το προϊόν; Μια εφαρμογή για κινητά που παρέχει πρόσβαση σε συμβουλές για ξενοδοχεία , εστιατόρια και καφετέριες.

Η ιδέα προσέφυγε στο Openfund, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ. Στα τέλη Μαρτίου, το Openfund επιχορήγησε τη Locish με € 60.000, έναντι ποσοστού 10%.

Ο Alex και ο Gregory μπορεί τελικά να βγουν από τον τρόπο επιβίωσης – που παρέχεται από την πενιχρή σύνταξη των 800 ευρώ το μήνα της μητέρας του Γρηγορίου και της βελτίωσης των πωλήσεων προσωπικών τους αντικειμένων στο eBay. Για να λειτουργήσει δέκα ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα, που πληρώνουν βασιλικά € 1.000 ανά μήνα και να πληρώσει € 700 ανά μήνα για τον Mikhail, νεαρό υπάλληλό τους. «Τέσσερις μήνες μετά την πρώτη εγγραφή μας, πάνω από 1.000 άνθρωποι χρησιμοποιούν ήδη την υπηρεσία αυτή. Η εταιρεία δεν ανακοίνωσε κέρδη πριν από δύο χρόνια, ενώ θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της πελατειακής βάσης», δήλωσε ο Alex.

Αρχικά, ως εταίρος της, η Καλαμάτα, μια πόλη με λιγότερο από 60.000 κατοίκους στη νότια Πελοπόννησο, Alex άφησε την άνετη θέση του καθηγητή πληροφορικής στο Δημόσιο – 20 ώρες την εβδομάδα, που καταβάλλεται € 1.300 ανά μήνα – για να ακολουθήσει την περιπέτεια αυτή. Μιλώντας για τη φυγή του από το ελληνικό δημόσιο και για τα δεινά της χώρας: “Μου πήρε έξι μήνες για να παραιτηθώ! Δεν ζήτησα τίποτα, παρά μόνο να αφήσω τη θέση μου. Αλλά η γραφειοκρατία δεν έχει προηγούμενο. Έπρεπε 21 ημέρες να συγκεντρώσω αδικαιολόγητες απουσίες, ώστε να περάσω από τη συνεδρίαση του πειθαρχικού συμβουλίου, το οποίο στο τέλος έκανε δεκτή την αποχώρησή μου. Έξι μήνες αργότερα – δηλαδή χθες – Έλαβα ένα κούριερ από τη διοίκηση ζητώντας μου να εγγραφώ στο κεντρικό μητρώο της δημόσιας υπηρεσίας », λέει ξεκαρδιστικά.

Οι Έλληνες πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε πρώτα να κερδίσουν χρήματα και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κάτι”. Alex Χριστοδούλου, συνιδρυτής της Locish.

Φεύγοντας από την εκπαίδευση, ο Alex πήρε μαζί του το Μιχαήλ, τον πιο λαμπρό μαθητή του, και συνεργάζεται με τον Γρηγόρη, έναν από τους πελάτες για τους οποίους είχε κάνει IT υπηρεσίες να τα βγάλουν πέρα. Ο Γρηγόρης που έκανε εισαγωγή-εξαγωγή κάρτες με ερωτικό περιεχόμενο που διατίθενται στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά πτώχευσε. Μια ιδέα από αναγνώσεις του Επιχειρηματίας, ένα περιοδικό που διαβάζονται ευρέως στο εξωτερικό από επίδοξους επιχειρηματίες.

Η Locish το μόνο που έχει ζητήσει από το κράτος είναι να της επιτραπεί να λειτουργήσει. Για παράδειγμα, η διοίκηση θέλει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις. «Τους στείλαμε ένα αίτημα πριν από έξι μήνες. Δεν υπήρξε καμία απάντηση». Θα επωφεληθούν επίσης από ταχύτερες συνδέσεις στο Διαδίκτυο στην Αθήνα. Τίποτα περισσότερο. Είναι τρεις πρωτοπόροι, και έχουν αγκαλιάσει ένα όνειρο: να βοηθήσουν να αλλάξει η κοινωνία με το παράδειγμά τους. «Οι Έλληνες πολιτικοί είναι σαν τη Μαφία, συμπληρώνει ο Άλεξ. Για τελειώσει αυτό, πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία, πρέπει οι Έλληνες να σταματήσουν να σκέφτονται πρώτα το κέρδος και πρέπει να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κάτι. «Μια άποψη την οποία συμμερίζεται ο Νίκος Δρανδάκης, ο ιδρυτής της Taxibeat, της ναυαρχίδας της ελληνικής επανεκκίνησης: «Μπορώ να αλλάξω τα πράγματα περισσότερο ως επιχειρηματίας παρά μέσω της πολιτικής», λέει. Η Taxibeat βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας σε ένα ευρύχωρο γραφείο διακοσμημένο με τη δημιουργικότητα και το γούστο με το καλύτερο στυλ της Silicon Valley της Καλιφόρνιας. Έχουμε σχεδόν ξεχάσει ότι η φτώχεια βασιλεύει σε κάθε γωνιά, με ζητιάνους και άστεγους.

Η Taxibeat και ο ιδρυτής της είναι το παράδειγμα για τις εκατοντάδες μορφές «start-up» στην Αθήνα.

Η εταιρεία ιδρύθηκε στις αρχές του 2011 από μηχανικούς υψηλού επιπέδου, με χρηματοδότηση € 45.000 από το Openfund. «Οι πρώτοι τρεις μήνες της ύπαρξής μας, δεν έχουμε κερδίσει μια δεκάρα», θυμάται ο Νικ. Στην αρχή, η Taxibeat είχε να αντιμετωπίσει τη δυσκολία με τις απεργίες των ταξί.

Μια καταστροφή για την ανάπτυξη της εφαρμογής στις κινητές συσκευές που χρησιμοποιούνται τον εντοπισμό, την επιλογή και την παραγγελία ενός ταξί γρήγορα, και στη συνέχεια, την παράδοση. Η αρχική ιδέα του Nick είναι απλή: «Η αθηναϊκή αγορά ταξί (περίπου 20.000) είναι αναποτελεσματική και οι πελάτες αντιμετωπίζονται άσχημα. Ο στόχος μου ήταν να θεσπιστεί ένας μηχανισμός για να αυξήσει τη φήμη του επαγγέλματος. «Το αποτέλεσμα είναι 2.000 εγγεγραμμένα ταξί που εξυπηρετούν την Taxibea, 800 αιτήσεις για να γίνουν μέλη και το 67% των πελατών είναι πρόθυμοι να αφήσουν ένα σχόλιο, ή μια κατάταξη για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Η υπηρεσία αυτή είναι ιδιαιτέρως αποδεκτή στο εξωτερικό. Η εταιρεία έχει ήδη εγκατασταθεί και λειτουργεί στο Παρίσι, με 500 εγγεγραμμένα ταξί στο Ρίο ντε Τζανέιρο, Σάο Πάολο και το Όσλο. Μια ντουζίνα άλλες πόλεις θα ακολουθήσουν τα επόμενα τρία χρόνια. Η επιτυχία αυτή οφείλεται σε δύο παράγοντες: η απόδοση της υπηρεσίας και ιδίως την ποιότητα των τριάντα υπαλλήλων της, συμπεριλαμβανομένων των δεκαπέντε που έχουν ως βάση τους την Αθήνα.

«Αναπτύχθηκε μια φόρμουλα, απέκτησα την ικανότητα να αξιολογώ τους ανθρώπους και τις δυνατότητές τους», σημειώνει ο Νικ. «Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι αποτελεσματικό. Μηχανικοί που προέρχονται από τα πανεπιστήμια έχουν ένα καλό επίπεδο, αλλά οι άνθρωποι πρέπει επίσης να μάθουν για τον εαυτό τους. Εδώ δημιουργούμε μια περίπλοκη επιχείρηση, αλλά οι καθυστερήσεις και ελλείψεις στη διοίκηση αντιπροσωπεύουν ένα μικρό πρόβλημα συγκριτικά με τις προσλήψεις και τα εμπόδια της χρηματοδότησης. «Για να προσλάβουμε, στηριζόμαστε στην ‘εκλεκτική έλξη’ που ασκείται από τους καλύτερους υπαλλήλους ανάμεσα στους υποψηφίους. «Οι καλύτεροι προσελκύουν το καλύτερο», λέει.

Για τη χρηματοδότησή της, Taxibeat δεν θέλει δημόσιο χρήμα. Η εταιρεία έχει επωφεληθεί από την επιθυμία των τριών νέων κληρονόμων μεγάλων οικογενειών-ιδιοκτητών με διαφοροποιημένες τις επενδύσεις τους.

Η νέα γενιά των πλούσιων επενδυτών είναι περισσότερο ανοικτή σε Δραστηριότητες που έχουν ρίσκο. Μια νέα συμπεριφορά στην Ελλάδα, όπου οι επενδύσεις παραδοσιακά σε υποχρεώσεις υπέρ του κράτους. «Με τις αρνητικές συνέπειες που γνωρίζουμε», σημειώνει ο Jason Μανωλόπουλος.

Η προθυμία να αναλάβουν ρίσκο ενέπνευσε και τους δύο ιδρυτές της Workable, Νίκο Μωραϊτάκη και Σπύρος Μαγιάτης. Πρώην εργαζόμενοι υψηλόβαθμοι της Upstream, μια μεγάλη εταιρεία υψηλής τεχνολογίας σε οκτώ χώρες, οι δυο τριαντάχρονοι αποφάσισαν τον Ιούλιο του 2012 να χτίσουν εταιρεία βοηθώντας με τις προσλήψεις. Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας έλαβε χώρα εδώ και δύο μήνες, με την παρουσίαση ενός προγράμματος ειδικά σχεδιασμένο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η Workable βρίσκεται σε ένα σύγχρονο κτίριο στα περίχωρα της Αθήνας, που περνάει από κεντρική αρτηρία και οδηγεί στη θάλασσα και συνδυάζει το ξύλο και το γυαλί . Εν μέσω αυτής της ερήμου του αστικού στυλ National 7, το περιβάλλον των γραφείων επαγγελματικό, όπως οι ιδρυτές. Το λογότυπο δεσπόζει παντού, η υπολογιστές είναι υπερσύγχρονοι, τα γραφεία είναι άρτια εξοπλισμένα, οι ιδρυτές είναι γαλήνιοι: έχοντας ένα αρχικό κεφάλαιο 700.000 ευρώ, από το οποίο περισσότερο από το ήμισυ προήλθε από το Openfund.

Τέσσερις ημέρες για να πάρουν περίπου 100.000 ευρώ από τους πρώην εργοδότες τους (βρίσκονται στο ίδιο κτίριο) και 100.000 και πάνω από ιδιώτες επενδυτές (όλοι κάτω των 40 ετών), όπου οι δύο είναι πρώην Κύπριοι τραπεζίτες της Goldman Sachs. «Όταν δώσαμε την παραίτηση μας στην Upstream, τα πρώην αφεντικά μας αυθόρμητα πρότειναν να εισέλθουν στο κεφάλαιο της εταιρείας. Η διαπραγμάτευση της χρηματοδότησης με την Openfund ήταν εύκολη», εκφράζει με ικανοποίηση ο Νίκος Μωραϊτάκης.

Σε αντίθεση με τις υπάρχουσες πεποιθήσεις, σήμερα, στην Ελλάδα, υπάρχει δυνατότητα να αντληθούν κεφάλαια για νεοσύστατες επιχειρήσεις. Οι υπερβολικές ή υποτιθέμενες διοικητικές καθυστερήσεις δεν υπάρχουν. Χρειάζεται μόνο τέσσερις ημέρες για να δημιουργηθεί μια μη εισηγμένη εταιρεία και μόλις 300 ευρώ. Για τις μη εισηγμένες εταιρείες, η Ελλάδα είναι τόσο ανταγωνιστική όσο το Ηνωμένο Βασίλειο. «Έχοντας ολοκληρώσει τις πανεπιστημιακές του σπουδές στο Λονδίνο και να εξοικειωθεί με τη βρετανική επιχειρηματική κοινότητα, ξέρει για τι ακριβώς μιλάει». Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδα: «Εδώ, ένας νεαρός προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών κερδίζει μόλις 600 ευρώ το μήνα, είναι πιο πιθανό να προσληφθεί από την ίδρυση μιας επιχείρησης από ότι συνάδελφοί του στο Σαν Φρανσίσκο, το Λονδίνο ή το Παρίσι». Ο Νίκος εκφράζει τη λύπη του για το εθνικό τραπεζικό σύστημα που είναι επαρκώς συνδεδεμένο με άλλες χρηματοοικονομικές αγορές, την έλλειψη δικηγόρων στον πραγματικό ανταγωνισμό των επιχειρήσεων με διεθνή εμπειρία και τις καθυστερήσεις πληρωμών στις δημόσιες υπηρεσίες.

«Έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα λογαριασμό στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αυτοματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών των ξένων πελατών μας, και έχουμε ακόμα να κάνουμε αυτοπροσώπως στο ταχυδρομείο πληρωμές για το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος της εταιρείας».

Αν και η Workable δεν έχει προβλήματα οικονομικά, ούτε ο Όμιλος Zen. Ο Όμιλος αυτός στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων που βρίσκεται κατά μήκος του κύριου δρόμου στις παρυφές της Αθήνας. Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2012 και ξεκίνησε χωρίς χρηματοδότηση.

Ήρθε από τη Νέα Υόρκη στην κρίση

Ο Πέτρος Σακκάς, διευθύνον σύμβουλος της ΖΕΝ group έκανε το απρόβλεπτο.

Το έργο του: μια πλατφόρμα για τη δημιουργία ψηφιακών εκδόσεων για τους μικρούς εκδότες. Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει σε όλα τα υπάρχοντα λειτουργικά συστήματα και θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν με το κυρίαρχο, τον αμερικανικό γίγαντα Adobe. Η έναρξη αυτού του λογισμικού είναι επικείμενη.

Για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, οι δημιουργοί της ΖΕΝ που έχουν φτιάξει και το γνωστό παιχνίδι No Mercy ακολουθούν ένα μοντέλο που λειτουργεί. Ο Πέτρος Σακκάς (36 ετών), ο ιδρυτής του Zen Group, εξασφαλίζει ότι οι μισθοί μπορούν ήδη να καταβληθoύν από τις ταμειακές ροές. Έφυγε το 2009, από μια καλά αμειβόμενη και σταθερή δουλειά στις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιστρέψει στην Ελλάδα: «Προσπαθώ να βοηθήσω τη χώρα μου, όπως μπορώ, είπε. Η κρίση μας έχει επιτρέψει να φέρει σε επαφή για τη δημιουργία των ταλέντων των επιχειρήσεων μας. Μόνο πραγματικό πρόβλημα, το ασταθές περιβάλλον». Η κρίση και οι ανεπάρκειες της Ελλάδα είναι επίσης πίσω από την εκπληκτική επιτυχία της Hellas Direct, μιας online ασφαλιστικής που ειδικεύεται στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων.

Ο Αιμίλιος Μάρκου και ο Αλέξης Πανταζής, δύο Κύπριοι ιδρυτές (πρώην Goldman Sachs επένδυσαν στην Workable), παρατήρησαν ότι η ελληνική αγορά της ασφάλισης αυτοκινήτων είναι στα χέρια των ανεξάρτητων μεσιτών, οι οποίοι λαμβάνουν απευθείας τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται από τον ασφαλισμένο.

Επιπλέον, το ρίσκο είναι μικρό επειδή η χώρα εξακολουθεί να μην έχει μια κεντρική βάση δεδομένων με τους οδηγούς και τα οχήματα στο δρόμο. Η Hellas Direct έχει εισαγάγει σύγχρονες μεθόδους συμβάσεων online marketing, την αξιολόγηση και την επιλογή του ασφαλισμένου. Έτσι, οι είκοσι συνεργάτες κέρδισαν 2.000 πελάτες «καλής ποιότητας» σε έξι μόλις μήνες ύπαρξής του. Οι ασφαλισμένοι επωφελούνται επίσης επειδή πληρώνουν ένα μέσο όρο 20% λιγότερο σε σχέση με τους ανταγωνιστές.

Η καθυστερημένη λειτουργία σε ότι αφορά την τεχνολογία της χώρας, καθώς και τις δυνατότητές της στον τομέα του τουρισμού είναι επίσης πίσω από την επιτυχία της Pamediakopes («Πάμε στις διακοπές»), η έδρα της εταιρείας βρίσκεται απέναντι από το ειρηνοδικείο της πόλης, κοντά στις φτωχότερες γειτονιές της πρωτεύουσας.

Με εκατό υπαλλήλους, το Pamediakopes έγινε μέσα σε λίγα χρόνια το πρώτο τουριστικό πρακτορείο σε ελληνικές κρατήσεις. Ιδρύθηκε το 2005, και ήταν το 2009 το πλέον κερδοφόρο. Ο ιδρυτής της, Νίκος Γουλής, 37 χρονών, άφησε μια θέση εργασίας στη Shell στις Κάτω Χώρες με πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο της Χίου, ανέπτυξε το έργο του με πάθος, παρά τη δυσπιστία της οικογένειάς του που δεν κατάλαβαν την επιλογή του αυτή, αλλά ωστόσο που κέρδισε το στοίχημά του.

«Σκέφτηκα αρκετές φορές για να εγκαταλείψουν τη χώρα μου. Για μένα, αυτό είναι ένα δίλημμα ηθικής. Η σημερινή κατάσταση είναι το προϊόν της συμπεριφοράς των Ελλήνων από εκείνες των πολιτικών. Αλλά οι άνθρωποι αρχίζουν να κατανοούν ότι πρέπει να αλλάξουμε», εκτιμά. Ναι, επανέλαβε Jason Μανωλόπουλος: «Εάν οι δομές και οι μηχανισμοί που δεν λειτουργούν αναμορφωθούν ως 20%, οι νοοτροπίες έχουν ήδη κάνει το 70%», καταλήγει ο έμπορος της ελπιδοφόρας αυτής σημείωσης.

Jason Μανωλόπουλος δεν έχει επενδύσει στις αναφερόμενες εταιρίες.

-Η κρίση μας έχει επιτρέψει να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα ταλέντα για τη δημιουργία μιας εταιρείας. (Peter Σακκάς, Διευθύνων Σύμβουλος του Ζεν Ομίλου).

Από το dealnews

Keywords
ελλαδα, goldman sachs, jason, χρεος, σοκ, ρωσία, capital, hedge, fund, blogs, ΔΝΤ, τραπεζες, νέα, αθηνα, συγκοινωνιες, ebay, εταιρεία, καλαματα, στυλ, απεργιες, ταξι, nick, οφείλεται, sachs, zen, ζεν, group, adobe, hellas, online, shell, δίλημμα, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, φορολογικη δηλωση 2011, απεργια 11 μαιου, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, απεργια ταξι, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, 600 δις, τελος του κοσμου, αξιολογηση, ασφαλιστικη ικανοτητα, κοινωνια, το στοιχημα, χωρες, ρωσία, γωνια, δανεια, δουλεια, εδρα, ζεν, ηνωμενο βασιλειο, θαλασσα, κινητα, λονδινο, ξενοδοχεια, ξυλο, οθονες, ονειρο, προγραμμα, σημερινη, υφεση, φτωχεια, adobe, blogs, capital, ebay, shell, zen, αγορα, αιτησεις, αξιζει, αλεξ, ασφαλιστρα, αφιερωμενο, βιβλιο, βρισκεται, γινεται, γλωσσα, γοητεια, γραφεια, γρηγορης, γυαλι, δυνατοτητα, δημοσιο, διοικηση, δίλημμα, διαδικτυο, εγινε, εγγραφη, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, ελλειψη, εβδομαδα, εξελιξη, εξι, επενδυσεις, εποχη, επρεπε, επιτυχια, επιθυμια, εστιατορια, εταιρεία, εφυγε, τεχνολογια, ιδεα, ιδια, ιδιο, ιδρυση, εικοσι, ημισυ, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσια, υπηρεσιες, υπολογιστες, εικονα, κεφαλαιο, κτιριο, λαθος, λειτουργια, λυπη, μακρια, μαφια, μηκος, μηνες, μικρο, νεα γενια, νεα υορκη, νικο, νοοτροπια, ομιλος, οικογενεια, οκτω, οσλο, οφείλεται, οχηματα, παθος, παρουσιαση, παρισι, περιβαλλον, ποιοτητα, προβληματα, προσληψεις, πτυχιο, ριο, ριο ντε τζανειρο, ρισκο, ροες, σαο παολο, σαο, συνεχεια, συνταξη, σοκ, στυλ, συγχρονο, τρια, ταχυδρομειο, φυγη, φορμουλα, φημη, χρημα, ωρες, group, αγορες, δικιο, δωματιο, εφαρμογη, εξοπλισμος, ελληνικα, εθνικο, φιλοι, fund, goldman sachs, hedge, hellas, χωρα, jason, nick, παιχνιδι, sachs, σημαια, σπυρος, online, τριαντα, τραπεζα, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα