Κακοκαιρία μεταξύ Σαμαρά – Καραμανλή

Ιδιαιτέρως επιβαρυμένο είναι το κλίμα στις σχέσεις του Μαξίμου με το επιτελείο του Κώστα Καραμανλή, με τον πρώην Πρωθυπουργό να στέλνει σαφή πλέον μηνύματα προς τον Αντώνη Σαμαρά. Προ ημερών ήταν η απουσία του κ. Καραμανλή από την ονομαστική ψηφοφορια για τις ψηφιακές συχνότητες των τηλεοπτικών σταθμών, η οποία και συνοδεύτηκε από διαρροές στενών του συνεργατών περί δυσφορίας.

Το βράδυ της Κυριακής, πάλι, κατά τη διαδικασία συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ,

ο Κώστας Καραμανλής βρέθηκε στη Βουλή για λίγα μόλις λεπτά. Μπήκε στην αίθουσα του Κοινοβουλίου αφού είχε τελειώσει η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά (σ.σ. για πρώτη ίσως φορά) και αποχώρησε αμέσως αφού ψήφισε. Προφανώς, δε, δεν πήγε ούτε στο γραφείο του στη Βουλή, όπου όλες τις άλλες φορές συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός βουλευτών που επιθυμούν να τον συναντήσουν.

Ο κ. Καραμανλής μπορεί να επέλεξε αυτό το σύντομο πέρασμα από τη Βουλή ακριβώς για να αποφύγει τα σενάρια περί επαφών του με κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ. Ωστόσο, για πρώτη φορά από τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, οι σχέσεις των δύο ανδρών δείχνουν τόσο παγωμένες.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν εισηγήσεις στελεχών που διατηρούν επαφές και με τις δύο πλευρές, για επικοινωνία μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά και Καραμανλή προκειμένου να λυθεί η παρεξήγηση. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αντί καταλλαγής, κορυφώθηκαν οι αψιμαχίες μεταξύ στελεχών που (δηλώνουν ότι) βρίσκονται στο περιβάλλον των δύο ανδρών. Η θεωρία των δύο άκρων, η Χρυσή Αυγή, η τάση της ηγεσίας της ΝΔ προς τα δεξιά αντί του «μεσαίου χώρου» του Καραμανλή, οι χειρισμοί του Μαξίμου στα οικονομικά θέματα, στους φόρους κατανάλωσης και ακινήτων προκάλεσαν πολλές φορές τις ενστάσεις των «καραμανλικών» και, αντιστοίχως, τα αιχμηρά σχόλια της «προεδρικής φρουράς» του Μαξίμου, που είδε έως και προσπάθειες υπονόμευσης της προσπάθειας που καταβάλλει ο Αντώνης Σαμαράς.

Συνεχή αιτία τριβής αποτελεί, και θα συνεχίσει όπως όλα δείχνουν, ο «εναγκαλισμός» του Μαξίμου με στελέχη της… σημιτικής φρουράς που βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή με τον Γ. Στουρνάρα, το Νικ. Καραβίτη και άλλους. Οι «καραμανλικοί» δεν έχουν συγχωρέσει ποτέ τις αναφορές Στουρνάρα για την περίοδο Καραμανλή και τη διόγκωση του χρέους ενώ θεωρούν το Νίκο Καραβίτη, τότε επικεφαλής της ΕΣΥΕ, ως τον πατέρα της δημιουργικής λογιστικής που, κατά το σκεπτικό της, «πλήρωσε» στη συνέχεια η κυβέρνηση Καραμανλή. Χαρακτηρίζουν, δε, τον Ανδρέα Γεωργίου νυν επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ως «υπόδικο», αρνούμενοι να αποδεχθούν την αποτύπωση του χρέους και των ελλειμμάτων.

Εξ ού και ο Πάνος Καμμένος, την Κυριακή, έσπευσε να υπενθυμίσει στους καραμανλογενείς βουλευτές της Ν.Δ. όσα είχε πει ο Γ. Στουρνάρας προ μηνών στη Βουλή, σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία και τότε σε ερώτηση του Προέδρου των ΑΝΕΛ. «Ποιός έχει δίκιο; ο Προκόπης Παυλόπουλος ή ο Ανδρέας Γεωργίου;» είχε ρωτήσει τότε ο κ. Καμμένος. «Ο Γεωργίου» είχε απαντήσει τότε ο Γ. Στουρνάρας, ανοίγοντας βεντέτα με τους καραμανλικούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα