ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ-ΕΟΠΥΥ

Το ένα δισεκατομμύριο θα αγγίζουν οι οφειλές στα φαρμακεία πανελλαδικά έως τα τέλη Μαΐου, εκατοντάδες είναι τα κατασχετήρια και οι ακάλυπτες επιταγές, υποστηρίζουν οι Φαρμακοποιοί, που ζητούν παρέμβαση εισαγγελέα.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκονται τα φαρμακεία

τόσο στην Αθήνα όσο και σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα περιέγραψε το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, ενόψει της απεργίας της Τετάρτης και την άρση της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, λόγω μη καταβολή των οφειλόμενων ποσών, έκαναν λόγο για λουκέτα σε φαρμακεία, κατασχετήρια και τεράστιες οφειλές των ταμείων προς τους ίδιους.

Όπως υπολογίζουν οι Φαρμακοποιοί, έως τα τέλη Μαΐου, το σύνολο των οφειλών στα φαρμακεία πανελλαδικώς θα αγγίξει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο ΕΟΠΥΥ αποδεικνύεται «παράλυτος γίγαντας», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΑ, Κώστα Λουράντο, αφού αδυνατεί, πλέον, να καλύψει ακόμη και τα λειτουργικά του έξοδα. Άλλωστε και ο πρόεδρος του Οργανισμού, πρόσφατα παραδέχθηκε ότι λεφτά δεν υπάρχουν.

Αξίζει να αναφέρουμε πως,  η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ έχει περικοπεί  στο μισό, σε σχέση με τους αρχικούς προγραμματισμούς, από τα περίπου 9 δισεκατομμύρια στα 7  και στη συνέχεια στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, όσα δηλαδή υπολογίζονται τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ από εισφορές και δομές.

Χαρακτηριστικό είναι πως το εναπομείναν ποσό από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη του 2012 είναι περίπου 485 εκατομμύρια ευρώ, όταν η μηνιαία δαπάνη υπολογίζεται στα 260 εκατομμύρια. Άρα χρήματα επαρκούν για τρεις μήνες.

«Ο ΕΟΠΥΥ δημιουργήθηκε για να ενσωματώσει ταμεία τα οποία στη συνέχεια δεν θα πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους», ανέφερε ο κ. Λουράντος προσθέτοντας ότι δημιουργήθηκε ένας φορέας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που ενσωμάτωσε τρία ταμεία, με προϋπολογισμό μικρότερο και από ενός φορέα. Επιπλέον, ο νόμος που ψηφίστηκε για κάλυψη των χρεών έως τέλη Μαρτίου δεν εφαρμόστηκε, ενώ έμπαιναν στον ΕΟΠΥΥ ταμεία, χωρίς να έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους.

Την ίδια ώρα, 840 είναι οι ακάλυπτες επιταγές φαρμακοποιών και εκατοντάδες είναι τα κατασχετήρια (μόνο στον ΦΣΑ ξεπερνούν τα 100), ενώ λουκέτα βάζουν, εκτός από τα φαρμακεία, και φαρμακαποθήκες.

Οι τράπεζες έχουν σταματήσει τη χορήγηση χρηματοδότησης, μετά το χαρακτηρισμό των ελληνικών φαρμακείων από την ΕΚΤ ως επισφαλείς επιχειρήσεις, λόγω της συνεργασίας τους με τα ασφαλιστικά ταμεία, που είναι κακοπληρωτές.

Ο κ. Λουράντος, που δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Ανδρέα Λοβέρδο υπόδικο αλλά και σφαγέα της φαρμακευτικής περίθαλψης και της δημόσιας υγείας, αξίωσε τη διευθέτηση, ακόμη και με συμψηφισμό (τον οποίο η κυβέρνηση έχει αρνηθεί), ή την εξόφληση όλων των οφειλών όλων των ταμείων, αλλά και όποια εισέρχονται στον ΕΟΠΥΥ να μπαίνουν καθαρά, αφού έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα