Καραμανλικό άγχος βλέπουν οι Σαμαρικοί

08:54 8/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Τα επεισόδια μεταξύ σαμαρικών και καραμανλικών στελεχών στη Ν.Δ. τείνουν να λάβουν μορφή χιονοστιβάδας ενώ στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους τα στελέχη των δύο στρατοπέδων εξαπολύουν κεραυνούς για τους… απέναντι.

Οι σχέσεις των δύο πλευρών χαρακτηρίζονται από καχυποψία, καθώς πλέον οι πορείες Σαμαρά και Καραμανλή δεν είναι, αυτονόητα, ταυτισμένες, όπως συνέβαινε σε σημαντικό βαθμό κατά το παρελθόν. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο κύριος λόγος εκνευρισμού των καραμανλικών είναι η εμπέδωση της πολιτικής παρουσίας

– κυριαρχίας Σαμαρά στην τρέχουσα συγκυρία και η δυνατότητά του να καθορίσει, σχεδόν μονομερώς, τις εξελίξεις τόσο στο κόμμα όσο και ευρύτερα στην πολιτική σκηνή. Θεωρούν, με άλλα λόγια, ότι ο κ. Σαμαράς από «αρχηγός του 18%» και «Πρωθυπουργός υπό προθεσμία», όπως έλεγαν κάποιοι Καραμανλικοί, αποκτά διαρκώς μεγαλύτερη δυναμική και, συνεπώς, δεν είναι υποχρεωμένος να καλύπτει τον προκάτοχό του, εις βάρος της πορείας του ιδίου και της κυβέρνησης.

Κυρίαρχο ρόλο στην ένταση μεταξύ των δύο πλευρών παίζουν αφενός οι εξελίξεις στην οικονομία, περιλαμβανομένης και της υπόθεσης της ΕΛΣΤΑΤ, και αφετέρου οι προθέσεις Σαμαρά για τη μετεξέλιξη της Ν.Δ. Τα δύο θέματα συνδέονται καθώς δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι οι πρόσφατες αναφορές του Γ. Στουρνάρα για τα πεπραγμένα Καραμανλή ήταν σε γνώση του Μαξίμου και, μεταξύ άλλων, είχαν ως στόχο την αποδυνάμωση του καραμανλικού στοιχείου ενόψει και του ενδεχομένου «ανοίγματος» της παράταξης σε εκτός Ν.Δ. στελέχη, εκδοχή που απορρίπτει το καραμανλικό περιβάλλον.

Η συζητηση για τα στατιστικά, δε, μπορεί να αποδειχθεί θρυαλλίδα εντάσεων καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μία «εξεταστική για το μνημόνιο» να εξελιχθεί σε μπαράζ κριτικής προς δύο κατευθύνσεις, αυτή του Γ. Παπανδρέου για τα μετά τον Οκτώβριο του 2009 και αυτή του Κ. Καραμανλή για το διάστημα 2007-2009. Εξ ου και οι συνεργάτες του Κ. Καραμανλή έσπευσαν προχθές να δημοσιοποιήσουν, προληπτικά, non paper με τις θέσεις τους για το ζήτημα, φροντίζοντας δε να καταστεί γνωστό ότι το εν λόγω κείμενο διανεμήθηκε και σε σημαντικό αριθμό βουλευτών του κόμματος που εμφανίζονται έτοιμοι να υπερασπισθούν τον πρώην Πρωθυπουργό έναντι οιασδήποτε απειλής, ακόμη και από τον νυν Πρωθυπουργό…

 

 

 

 

 

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα