ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟΣ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

O αριθμός των τραπεζών στην Ελλάδα θα έχουν μειωθεί στο μισό μέχρι το τέλος του χρόνου, εκτιμούν αναλυτές. Από 17 τράπεζες που δραστηριοποιούνταν στη χώρα ήδη βρίσκονται υπό συγχώνευση 5, ενώ άλλες 4 τράπεζες εκτιμάται ότι θα «σβήσουν» από το χάρτη μέχρι το τέλος του 2012.

Καταιγιστικές

είναι οι εξελίξεις στις τράπεζες. Θέμα ημερών πλέον είναι η ανακοίνωση της απόκτησης της Geniki Bank από τον όμιλο Πειραιώς ενώ σε αναζήτηση ενδιαφερομένων βρίσκεται η διοίκηση του πορτογαλικού ομίλου Banco Comercial Portugues για την μεταβίβαση της θυγατρικής του στην Ελλάδα, Millennium Bank.

Γρήγορα θα ακολουθήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς αμέσως μετά την εκταμίευση της δόσης των 31 δις. ευρώ και την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας θα διατεθεί προς πώληση σε ιδιώτες. Ήδη, μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, ο τραπεζικός χάρτης έχει αλλάξει άρδην: από τις 17 τράπεζες που δραστηριοποιούνταν στην εγχώρια αγορά (δεν συνυπολογίζονται ξένες όπως η Citibank και η HSBC) ήδη έχουν αλλάξει χέρια 3 τράπεζες (Aspis Bank, Probank και ATEBank), 2 τράπεζες είναι στην τελική ευθεία για να απορροφηθούν από άλλες (Emporiki και Geniki) ενώ τουλάχιστον 4 ακόμα θα έχουν «σβήσει» από το χάρτη μέχρι το τέλος του έτους. Έτσι ο αριθμός των τραπεζών στην Ελλάδα θα έχουν μειωθεί στο μισό μέχρι το τέλος του χρόνου. Μάλιστα, αν πραγματοποιηθεί συγχώνευση μεταξύ δυο μεγάλων τραπεζών, τότε ο αριθμός των τραπεζικών ιδρυμάτων στη χώρα θα μειωθεί ακόμα περισσότερο.

Χθες η Τράπεζα Πειραιώς και η Societe Generale απαντώντας σε ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σημείωσαν ότι βρίσκονται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την μεταβίβαση της Geniki Bank στον όμιλο Πειραιώς. Παράλληλα προς πώληση θα διατεθεί η Millennium Bank που ανήκει στον πορτογαλικό όμιλο Banco Comercial Portugues. Σύμφωνα με πληροφορίες το εγχείρημα συντονίζει η Ctibank ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλλουν προτάσεις μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. H Millennium διαθέτει δίκτυο περίπου 120 καταστημάτων στην Ελλάδα εκ των οποίων τα 60 βρίσκονται στην περιοχή της Αττικής. Απασχολεί 1.100 άτομα. Όλες οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες πιθανότατα θα υποβάλλουν προτάσεις, με την Εθνική και την Eurobank να έχουν τον πρώτο λόγο.

Μεγάλη «μάχη» αναμένεται να δοθεί για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η τράπεζα θα ανακεφαλαιοποιηθεί και αμέσως μετά θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν προσφορά. Για το ΤΤ, ήδη ακονίζουν τα ξίφη τους, Εθνική Τράπεζα και Eurobank, οι οποίες ελέγχουν ποσοστό περίπου 6%, έκαστη, των μετοχών του Τ.Τ. Δεν είναι μόνο η ισχυρή θέση του ΤΤ στην αγορά, και η μεγάλη καταθετική δεξαμενή, αλλά κυρίως η ανακεφαλαιοποίησή του: μετά την αποκατάσταση της κεφαλαιακής του βάσης όποια τράπεζα το αποκτήσει θα ενισχύσει έμμεσα και τα δικά της κεφάλαια, καθιστώντας πιο ελκυστική την ανακεφαλαιοποίησή τους σε ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ως στόχοι θα βρεθούν επίσης η Millennium η οποία επίσης θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί και η Τράπ

Keywords
Τυχαία Θέματα