«Καταργούνται» τα μετρητά

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η Επιτροπή Σοφών για το φορολογικό –όσον αφορά στην e-είσπραξη ΦΠΑ- στήνει τα πλάνα της με το σκεπτικό ο ΦΠΑ να μην περνά καθόλου από τα «χέρια» του επιτηδευματία.

Τα έσοδα από τις συναλλαγές του υπόχρεου θα μπαίνουν απευθείας σε ειδικό εταιρικό λογαριασμό του στην τράπεζα, η οποία θα συλλέγει τις εισπράξεις και «θα κάνει ταμείο» φροντίζοντας να δεσμεύει αυτομάτως το ποσό

του ΦΠΑ που αναλογεί στις πωλήσεις αγαθών – προϊόντων της επιχείρησης.

Θα αποδίδει στον πελάτη της μόνο το καθαρό ποσό χωρίς ΦΠΑ και στο τέλος θα στέλνει τα στοιχεία αυτά στο υπουργείο Οικονομικών για να γίνεται αυτόματα και η δήλωση ΦΠΑ, χωρίς την παρέμβαση του ελεύθερου επαγγελματία.
Τούτο αποτελεί μόλις ένα τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού που έχουν κάνει στο υπουργείο Οικονομικών για την κατάργηση των συναλλαγών με μετρητά και την καθιέρωση του άυλου ηλεκτρονικού χρήματος.

Μάλιστα στο υπουργείο σκοπεύουν να κάνουν υποχρεωτική τη χρήση του πλαστικού χρήματος για όλες τις συναλλαγές που θα πραγματοποιούν από το νέο έτος, ενώ θα συνδυαστεί με την κατάργηση του μέτρου της συλλογής των αποδείξεων δαπανών.
Το όριο πάνω από το οποίο απαιτείται χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για πώληση αγαθών ή για παροχή υπηρεσιών είναι σήμερα 3.000 ευρώ και εξετάζεται η μείωσή του ακόμη και κάτω από τα 500 ευρώ.
Με το σχέδιο αυτό αλλά και με ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, στο οποίο θα καταχωρίζονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των πολιτών, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πατάξει τη φοροδιαφυγή, με όλους όσοι έχουν περάσει από θέσεις Πρωθυπουργού να το υπόσχονται χρόνια τώρα, αλλά χωρίς να έχει γίνει οτιδήποτε ουσιαστικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα