Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Έρευνα εις βάρος του ανατραπέντος προέδρου Μποζιζέ

19:50 4/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο υπουργός μιλώντας στο δημόσιο ραδιοσταθμό έκανε λόγο για «δολοφονίες, συλλήψεις, κατασχέσεις, αυθαίρετες κρατήσεις και βασανιστήρια, καταστροφές και πυρπολήσεις κατοικιών, απαγωγές, εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες και εξωδικαστικές, εξώθηση στο μίσος και τη γενοκτονία, οικονομικά εγκλήματα και πράξεις που ως εκ της φύσεώς τους θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ειρήνη».

Μεταξύ των περιπτώσεων δολοφονίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε τους φόνους 119 ανθρώπων που φέρεται ότι εκτελέσθηκαν με συνοπτικές

διαδικασίες από τη φρουρά του Φρανσουά Μποζιζέ με επικεφαλής τον λοχαγό Εζέν Νγκαϊκόσετ, τον επονομαζόμενο «χασάπη της Πάουα» – πρόκειται για πόλη στη Βορειοδυτική Κεντροφρικανική Δημοκρατία.

Η δικαιοσύνη θα διερευνήσει επίσης την τύχη πολλών πολιτικών κρατουμένων στο στρατόπεδο του Μποσεμπελέ, το οποίο βρίσκεται 150 χλμ. βορειοδυτικά του Μπανγκουί.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ακόμη στα δημόσια κεφάλαια που έχουν υπεξαιρεθεί και «υπολογίζονται σε πολλά δισεκατομμύρια» φράγκα Κεντρικής Αφρικής. Για τις υπεξαιρέσεις αυτές κατηγορούνται ο ίδιος ο Μποζιζέ και οικείοι του, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Οικονομικών Σιλβέν Ντουτινγκάι, ανιψιός του ανατραπέντος προέδρου.

Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό, περισσότερες από 12.000 κατοικίες πυρπολήθηκαν στο βόρειο τμήμα της χώρας, στο Κάγκα Μπαντόρο, και στο βορειοδυτικό, στην Πάουα, από άνδρες της προσωπικής φρουράς του Μποζιζέ το 2005 και 2006.

Keywords
Τυχαία Θέματα