Κένυα: Μεγάλο προβάδισμα του Κενιάτα στις εκλογές

20:39 8/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ουχούρου Κενιάτα προηγείται με διαφορά από τον αντίπαλό του, τον απερχόμενο πρωθυπουργό Ράιλα Οντίνγκα, στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Δευτέρα στην Κένυα και μπορεί να εξασφαλίσει την νίκη ήδη από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Η Εκλογική Επιτροπή, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με διάφορες συγχύσεις και τεχνικές βλάβες και έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις, ανακοίνωσε ότι τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών θα δοθούν στην δημοσιότητα αργότερα

σήμερα.

Ωστόσο σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρός της Άχμεντ Ισάκ Χάσαν δήλωσε σχετικά: “Εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο για να μπορέσουμε να ανακοινώσουμε σήμερα (Παρασκευή) το αποτέλεσμα, όμως τα πράγματα δεν γίνονται πάντα όπως προβλέπουμε”, χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Λίγο μετά τις 17:00 ώρα Ελλάδος, με καταμετρημένα περισσότερα από 10,3 εκατομμύρια ψηφοδέλτια, σε σύνολο 14,3 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων ψηφοφόρων, ο Κενιάτα λάμβανε περισσότερες από 5,1 εκατομμύρια ψήφους και προηγείτο κατά 650.000 ψήφους του αντιπάλου του Οντίνγκα.

Το αποτέλεσμα αυτό θέτει τον 51χρονο Κενιάτα ελάχιστα πιο κάτω από το όριο του 50% των ψήφων που απαιτείται για τη νίκη του από τον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ απέμενε ακόμη η καταμέτρηση των ψήφων από λιγότερο του ενός τετάρτου των εκλογικών τμημάτων.

Την ίδια ώρα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε σήμερα την αναβολή για τις 28 Μαΐου της έναρξης της δίκης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας του υποψηφίου αντιπροέδρου του Κενιάτα, Ουίλιαμ Ρούτο.

Το ΔΠΔ προέβλεπε αρχικά την έναρξη της δίκης στις 10 Απριλίου, αλλά στη συνέχεια “αποφάσισε να υποχωρήσει στα αιτήματα των ομάδων υπεράσπισης, στα οποία δεν ήταν αντίθετος ο εισαγγελέας, και να αναβάλει την έναρξη της δίκης”, διευκρινίζει το διεθνές δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα