ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑΜΠΟΥ ΣΤΟ ΣΕΞ

Έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και πολλά ταμπού γύρω από θέμα της «πρώτης φοράς», χαρακτηρίζουν τους Έλληνες, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα εταιρείας προφυλακτικών.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Οι Έλληνες μπορεί να διεκδικούν μια θέση στην κορυφή της λίστας με τους θερμότερους εραστές παγκοσμίως, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν λάβει την απαραίτητη διαπαιδαγώγηση ή ότι δεν έχουν ταμπού, ειδικά γύρω από το ευαίσθητο θέμα της πρώτης τους ολοκληρωμένης σεξουαλικής εμπειρίας.

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα της εταιρείας προφυλακτικών Durex η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στα κράτη με τα μεγαλύτερα ποσοστά ταμπού γύρω από το θέμα της σεξουαλικής παρθενικότητας (30%) παγκοσμίως, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 7% χαμηλότερο.

Βέβαια, σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική απόλαυση, μόνο ένας στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως (35%) δήλωσε ότι απόλαυσε το σεξ την πρώτη φορά. Για την Ελλάδα το ποσοστό δεν είναι πολύ διαφορετικό, καθώς ανέρχεται στο 31%. Εμφανής, όμως, είναι η διαφορά στο βαθμό ικανοποίησης μεταξύ ανδρών και γυναικών, με τα ποσοστά να διαμορφώνονται στο 47% και 16% αντίστοιχα.

Αυτή η έλλειψη απόλαυσης σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την έλλειψη βασικής σεξουαλικής εκπαίδευσης.

Έτσι, παγκοσμίως, η βασικότερη πηγή σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και πληροφόρησης είναι οι συμμαθητές ή φίλοι, σε ποσοστό 42% και ακολουθούν τα βιβλία, με 41% και το Διαδίκτυο, με 35%.

Στην Ελλάδα, αν και τα επίπεδα σεξουαλικής εκπαίδευσης έχουν σταθερή αυξητική πορεία, ένας στους τρεις Έλληνες δηλώνει πως δεν έλαβε ποτέ καμία μορφή σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Εκείνοι που έλαβαν, δήλωσαν πως πρώτη τους επιλογή ήταν οι φίλοι και οι συμμαθητές, κατά 67% και όχι οι εκπαιδευτικοί τους, σε ποσοστό που ανήλθε μόλις στο 7%.

Επίσης, το 83% των νέων έως 25 ετών στη χώρα μας δήλωσε πως χρησιμοποιεί προφυλακτικό σε μόνιμη βάση για την αποφυγή κυρίως πιθανής εγκυμοσύνης, σε ποσοστό 48% και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, σε ποσοστό 29%.

Keywords
Τυχαία Θέματα