ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Την έντονη ανησυχία τους για την τύχη όσων δημοσιογράφων κρατούνται από το καθεστώς του Ασάντ εκφράζει η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» και καλεί τη Δαμασκό να προβεί στην άμεση απελευθέρωσή τους.  

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για την τύχη της Γιάρα Σάμας, που απειλείται με την επιβολή της ποινής του θανάτου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ζητείται η άμεση απελευθέρωση όλων των επαγγελματιών της ενημέρωσης , πολιτών-δημοσιογράφων και πολιτών, δεδομένου ότι η Δαμασκός έχει

δεσμευθεί να εφαρμόσει το σχέδιο του απεσταλμένου της διεθνούς κοινότητας Κόφι Αναν, που προβλέπει την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

Μάλιστα  γίνεται ειδική μνεία στη Γιάρα Σάμας, 21 ετών , η οποία συνελήφθη στις 7 Μαρτίου στη Δαμασκό.

«Στις 22 Απριλίου, εννέα κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον της, μία από τις οποίες επισύρει την ποινήτου θανάτου, σύμφωνα με το άρθρο 298 του ποινικού κώδικα…Σύμφωνα με το άρθρο 298 καταδικάζεται σε ισόβια καταναγκαστικά έργα όποιος διαπράττει ενέργεια με στόχο είτε την πρόκληση εμφυλίου πολέμου ή συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων, είτε εξοπλίζοντας σύρους πολίτες ή παρακινώντας τους να πάρουν τα όπλα οι μεν εναντίον των δε, είτε υποκινώντας σφαγή ή λεηλασία…Εάν αυτή η ενέργεια έχει αποτέλεσμα, ο ένοχος καταδικάζεται σε θάνατο» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως εξηγεί ο Ανουάρ αλ-Μπούνι, διευθυντής του Συριακού Κέντρου για τη Μελέτη και την Ερευνα του Δικαίου, η σύλληψή της έχει ως στόχο να ασκηθεί πίεση στον πατέρα της, τον δικηγόρο Μισέλ Σάμας, υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιπλέον οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους  για την τύχη του πολίτη-δημοσιογράφου Αλι Μαχμούντ Οτμάν, που δραστηριοποιείτο στη Χομς και συνελήφθη στις 28 Μαρτίου στιο Χαλέπι. Σύμφωνα με ακτιιβιστή που αποφυλακίσθηκε πρόσφατα, κρατείται στην Δαμασκό και υποβάλλεται σε βασανιστήρια.

Επίσης αναφορά γίνεται και  στη σύλληψη, στις 28 Μαρτίου, στη Δαμασκό της Νούρα Αλ-Τζιζάουι, που συνεργαζόταν με την εφημερίδα της εξέγερσης Hurriyat, ενώ επισημαίνει ότι εξακολουθούν να μην υπάρχουν νέα για την τύχη των δύο τούρκων δημοσιογράφων Αντεμ Εζκέζ και του Χαμίτ Κοσκούν, οι οποίοι απήχθησαν στις 10 Μαρτίου στην περιοχή του Ιντλίμπ από τους πολιτοφύλακες του καθεστώτος της Δαμασκού.

Keywords
Τυχαία Θέματα