Κλείνει εκκρεμότητες, ανοίγει την όρεξη για ανασχηματισμό

Το δεύτερο κύκλο συναντήσεών του με υπουργούς έχει σήμερα στο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς. Σήμερα, στο πρωθυπουργικό γραφείο θα βρεθούν διαδοχικά οι Κ. Μουσουρούλης, Κ. Αρβανιτόπουλος και Γ. Βρούτσης, με στόχο την επίταχυνση των μεταρρυθμίσεων και την υπέρβαση των αδιεξόδων που συχνά διαπιστώνονται στη συνεργασία μεταξύ των υπουργών.

Κατά τον πρώτο κύκλο συναντήσεων, εχθές, με τα υπουργεία Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Αγροτ. Ανάπτυξης και Υγείας, ο κ. Σαμαράς

έδειξε να επικεντρώνεται αποκλειστικά στην προώθηση εκκρεμοτήτων και απέφυγε, όπως πληροφορείται το matrix24.gr, οποιαδήποτε αναφορά σε… απολογισμό έργου που επιχείρησαν κάποιοι εκ των υπουργών.

Αυτή την παράμετρο σημείωναν, χθες, κυβερνητικά στελέχη ως ενδεικτική των προθέσεων του Αντ. Σαμαρά αλλά και για να επιχειρηματολογήσουν ότι ο Πρωθυπουργός, δεν δείχνει να, έχει στα σχέδιά του έναν άμεσο ανασχηματισμό. Η στάση του κ. Σαμαρά, ωστόσο, δεν μοιάζει να καθησυχάζει τα στελέχη, κυρίως γιατί δεν επρόκειτο – ούτως ή άλλως – να τους προαναγγείλει τί πρόκειται να πράξει.

Στο εσωτερικό του Μαξίμου υπάρχουν δύο ισχυρές τάσεις, μία υπέρ των αλλαγών στο κυβερνητικό επιτελείο και μία υπέρ της μετάθεσης της… αναδόμησης σε δεύτερο χρόνο. Εν προκειμένω, οι σκεπτικιστές σημειώνουν ότι δεν είναι μόνον οι εσωτερικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ που θα πρέπει να ολοκληρωθούν (συνέδριο) και ο νέος έλεγχος της τρόικας (εκτιμάται ότι θα τελειώσει στα μέσα Μαρτίου). Αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να εκτιμηθούν και οι εσωτερικές ισορροπίες στη Νέα Δημοκρατία, το συνέδριο του κόμματος τον Ιούνιο (!) αλλά και οι προσδοκίες πολλών βουλευτών, ειδικά της νέας γενιάς, για (υφ)υπουργοποίηση.

Επί τόπου λύσεις από Σαμαρά

Και στις χθεσινές συναντήσεις του με υπουργούς, ο κ. Σαμαράς έδειξε ότι επιθυμεί την ταχεία αντιμετώπιση προβλημάτων. Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι ήταν παροντες και οι Δημήτρης Σταμάτης και Δημήτρης Βαρτζόπουλος, που έχουν αναλάβει το συντονισμό, ο Πρωθυπουργός σήκωσε αρκετές φορές το τηλέφωνο για να δώσει άμεση λύση. Είναι ενδεικτικό ότι, παρόντων των Ανδ. Λυκουρέντζου και Μ. Σαλμά, κάλεσε τον υπουργό Διοικ. Μεταρρύθμισης προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στελέχωσης των νησιών του Αιγαίου με ιατρούς και των ΜΕΘ με νοσηλευτικό προσωπικό. Λίγο αργότερα, κάλεσε στο ΓΛΚ τον Χρήστο Σταϊκούρα προκειμένου να επιταχυνθεί η απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ από το Υγείας, που σήμερα βρίσκεται μόλις στο 12%.

Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Σαμαράς κάλεσε διαδοχικά τα υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με αντικείμενο την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα