Κωδικός «Δημοκρατική Παράταξη»

Παρατηρώντας κανείς τον λόγο του Ευάγγελου Βενιζέλου, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί την στροφή στη ρητορική του. Από την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και τα ανοίγματα στη Δημοκρατική Αριστερά, στόχος τώρα γίνεται η ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης και η εμπέδωση εκ μέρους των πολιτών του έργου της από την Μεταπολίτευση ως τώρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα υπήρξε η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή λίγο μετά την άσκηση του

εκλογικού του δικαιώματος για την ανάδειξη τοπικών οργανώσεων του κόμματος ανά την Ελλάδα. Σημειώνοντας ότι με αυτήν το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε την θεσμική του συγκρότηση, απηύθυνε για άλλη μια φορά πρόσκληση συστράτευσης σε φίλους, μέλη και παλιούς ψηφοφόρους του κόμματος, ταυτίζοντας το ΠΑΣΟΚ με τη Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη που οριοθετείται κατά τον ίδιο μεταξύ Δεξιάς και κομμουνιστικής Αριστεράς και εκφράζει την μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Θύμισε δε, ότι πέραν από τα τρία τελευταία χρόνια, οπότε και έχει επωμιστεί το βάρος της κρίσης, υπάρχουν υπερδεκαπλάσια, από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, οπότε σημειώθηκαν ριζοσπαστικές αλλαγές στον τόπο, ακριβώς εξαιτίας του ΠΑΣΟΚ.

Το παράδειγμα της Κυριακής, όμως δεν είναι το μόνο. Οι σχετικές αναφορές στον λόγο του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι όλο και συχνότερες και η αιτία απλή. Τα αλλεπάλληλα δημόσια «όχι» του Φώτη Κουβέλη στις προσκλήσεις του για την ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, η πρωτοβουλία του τελευταίου για συγκρότηση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και ο «πόλεμος» του Ευάγγελου Βενιζέλου με σειρά πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που τώρα αναζητούν πολιτική στέγη αλλού, δεν του αφήνουν πολλά περιθώρια. Απευθύνεται λοιπόν πλέον στο θυμικό των προοδευτικών πολιτών που πίστεψαν στο ΠΑΣΟΚ της Μεταπολίτευσης και το έφεραν στην εξουσία για πάνω από δύο δεκαετίες. Στόχο έχει να αναδείξει στις κατά τόπους ομιλίες του και τις διαφορές της χώρας σήμερα από το 1980, λίγο πριν αναλάβει το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας, αναδεικνύοντας το έργο που πέτυχε και το πόσο μπροστά πήγε την Ελλάδα. Και αυτό, για να σταματήσουν οι πολίτες να συγκρίνουν μόνο σε σχέση με πριν από τρία χρόνια, καταλογίζοντας στο ΠΑΣΟΚ τη σημερινή δυστυχία τους.

Κατά τα λοιπά, χωρίς να σταματήσει τις προσπάθειες συνεργασίας με άλλες κινήσεις και κόμματα του χώρου (χαρακτηριστικό παράδειγμα υπήρξε η στάση του στο αντιρατσιστικό, αλλά και το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα απευθύνεται στο εξής κυρίως στους πολίτες. Ιδιαίτερα δε, σε εκείνους τους πολίτες που ψήφιζαν στο παρελθόν ΠΑΣΟΚ και απογοητευμένοι, στις τελευταίες εκλογές αναζήτησαν αλλού πολιτική στέγη. Στοχος του θα είναι να …επαναπατριστούν.

Πέραν όμως της προσπάθειας να θυμίσει το έργο που επιτέλεσε το ΠΑΣΟΚ στην χώρα στους παλιότερους, ο κ.Βενιζέλος θα επιχειρήσει να …γνωρίσει αυτό το έργο και στους νεότερους. Δεν είναι τυχαίος ο σχεδιασμός για έναν ιδιότυπο εορτασμό της επετείου από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη φέτος. Διοργανώνεται κατά πληροφορίες …σεμινάριο για την πορεία του ΠΑΣΟΚ και μαζί της Ελλάδας, με τις τομές και τα άλματα που γνώρισε από το 1974 ως σήμερα. Παράλληλα, τη δική της σημειολογία θα έχει η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στο ιστορικό κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη, που θα έχει ήδη γίνει, με όποιους συμβολισμούς εκπέμπει και αυτό στην «καρδιά» του μέσου προοδευτικού ψηφοφόρου, που θυμάται τον Ανδρέα Παπανδρέου να χαιρετά από το μπαλκόνι του κτιρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα