ΚΟΙΝΑ ΤΑ ΟΡΑΜΑΤΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ-ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Για ένα «κοινό όραμα για μια γειτονιά – όαση συνεργασίας, ασφάλειας και φιλίας», έκανε λόγο ο Έλληνας ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο όμολογό του Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος επισήμανε ότι στο πλαίσιο αυτού του κοινού οράματος είναι εφικτό «να ετοιμάσουμε ένα κοινό μέλλον».

Η συνάντηση των δύο ανδρών στο υπουργείο Εξωτερικών έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και όπως δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος

μετά το πέρας της συνάντησης, η δεύτερη σύγκληση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο του 2013, ενώ η σχετική προετοιμασία θα ξεκινήσει από τώρα.

«Είμαστε κομμάτι της ίδιας ιστορίας και γεωγραφίας» είπε ο κ. Νταβούτογλου και τόνισε ότι η επίλυση των όποιων διαφορών στο Αιγαίο πρέπει να επιτευχθεί με «θετικές προσεγγίσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε να αποφεύγονται ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα ή κρίσεις. Η συνεννόηση, τόνισε ο Έλληνας υπουργός, μεταξύ γειτονικών κρατών είναι προϋπόθεση για τη διασφάλιση καλής επικοινωνίας, για τη δημιουργία και εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης ο  κ. Νταβούτογλου, υποστήριξε ότι η χώρα του κατέβαλε σοβαρές προσπάθειες για το θέμα των μειονοτήτων στην Τουρκία, προσπάθειες που, όπως είπε, αναγνώρισε και η Αθήνα.

Σε αυτό το σημείο ο  Δ. Αβραμόπουλος εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξή της Αθήνας προς την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ στη βάση κριτηρίων που ισχύουν για όλους, υπογραμμίζοντας ότι προϋπόθεση είναι η λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Σε ό,τι αφορά την παράνομη μετανάστευση, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι έγιναν κάποια βήματα, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, δίνει έμφαση στη βελτίωση της ελληνοτουρκικής και ευρωτουρκικής συνεργασίας

Επιπλέον ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε αναφορά στα «κοινά οράματα» Ελλάδας και Τουρκίας, και υπογράμμισε ότι «ακριβώς στο πλαίσιο αυτού του κοινού οράματος μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα και τις διαφορές» και «να ετοιμάσουμε ένα κοινό μέλλον», συνενώνοντας τις δυνάμεις μας στην ευρύτερη περιοχή.

Για ένα «κοινό όραμα για μια γειτονιά – όαση συνεργασίας, ασφάλειας και φιλίας», μίλησε και ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι «οι κυβερνήσεις μας πρέπει να ανοίξουν δρόμους συνάντησης των λαών μας, μακριά από τον λαϊκισμό και τις ακρότητες».

Ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε αναφορά και στην οικονομική κρίση που δοκιμάζει τη χώρα μας εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι ο ιδιαίτερα εργατικός λαός της Ελλάδας θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις.

«Ο τουρκικός λαός στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια που καταβάλλει», ήταν το μήνυμα του κ. Νταβούτογλου.

Και οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν επαινετικά στις προόδους της οικονομικής, πολιτιστικής και τουριστικής συνεργασίας, ενώ ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι «δεν είναι ανέφικτος» ο στόχος να φτάσουν οι ανταλλαγές τω

Keywords
Τυχαία Θέματα