«ΚΟΚΚΙΝΟ» ΑΠΟ ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΚΑΡΤΕΛ, ΕΟΖ

Μετά τις πιέσεις που άσκησαν στο Γιάννη Βρούτση για τη μείωση μισθών και συντάξεων, οι «τροϊκανοί» χτύπησαν την πόρτα του Κωστή Χατζηδάκη για το… δεύτερο και ως τώρα παραμελημένο σκέλος της εσωτερικής υποτίμησης: Τη μείωση των τιμών. Άναψαν «κόκκινο» στις ΕΟΖ.

Επί τάπητος στη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης τέθηκε η λειτουργία του ανταγωνισμού, την απελευθέρωση αγορών και την άρση ρυθμιστικών

και κανονιστικών εμποδίων σε λιανεμπόριο, καύσιμα και φάρμακα. Στις πιέσεις των εκπροσώπων των δανειστών για το ζήτημα των στρεβλώσεων στην αγορά, στελέχη του υπουργείου απάντησαν ότι τις επόμενες ημέρες θα σταλεί από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου επιστολή σε όλους τους παράγοντες της αγοράς και τις ενώσεις καταναλωτών, προκειμένου ως το τέλος Σεπτεμβρίου να καταθέσουν τις απόψεις τους και τις θέσεις του.

«Όχι» στις ΕΟΖ

Η τρόικα ήταν αρνητική απέναντι στο ενδεχόμενο δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών στην Ελλάδα, σχέδιο που προωθεί η Γερμανία, αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο τελευταίος επιμένει, με συνεργάτες του να υπενθυμίζουν παλαιότερη θέση του, σύμφωνα με την οποία «οι ΕΟΖ δεν είναι υποχρεωτικό να αποτελούν γεωγραφική περιοχή, αλλά μπορούν να αντιστοιχούν σε μία θεματική ενότητα για ένα συγκεκριμένο κλάδο της ελληνικής οικονομίας».

«Πράσινο» για το ΕΣΠΑ

Όπως γνωστοποιήθηκε, εγκρίθηκαν οι προτάσεις του υπουργείου για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ. Έως το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο, ώστε να αυξηθεί η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

Τέλος συζητήθηκε το θέμα των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Το υπουργείο αισιοδοξεί ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία-πλαίσιο με τους αναδόχους, την οποία θα κοινοποιήσει σε Κομισιόν και τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα